Kandidaten

Combifoto lijsttrekkers

Woensdag 16 november jl. hebben we een nieuwe lijsttrekker gekozen voor de provinciale statenverkiezingen van 2023: Lizo Koppejan (51) uit Goes. Hij neemt het stokje over van Jan Henk Verburg, die twee keer lijsttrekker was en daarbij inmiddels bijna 8 jaar fractievoorzitter. Daarnaast werd ook de lijsttrekker voor de Waterschapsverkiezingen gekozen: Heleen Hamelink (46) uit Middelburg. Zij volgt Jaap van Ginkel op, die bij de vorige verkiezingen al voor meerdere periodes lijsttrekker was. Het ChristenUnie bestuur is blij met hun door de leden unaniem gesteunde kandidatuur.

Lizo Koppejan woont in Goes, is getrouwd met Gisela, vader van vier en opa van een kleinkind. Daarnaast is hij directeur van twee basisscholen in Axel en Goes. Het Zeeuwse CU-bestuur is dankbaar en blij met zijn kandidatuur: “Het is belangrijk om in maatschappelijk moeilijke tijden een lijsttrekker te hebben die het hoopvolle verhaal van de ChristenUnie bezield en kraakhelder kan uitdragen. Lizo is daarnaast iemand die met twee benen in de Zeeuwse klei staat en waardevolle bestuurlijke ervaring inbrengt.”

Lizo Koppejan: “Ik ga de politiek in voor alle Zeeuwen. Juist ook voor de boeren en de vissers die zo belangrijk zijn voor onze omgeving en die het meest zichtbaar aanlopen tegen de gevolgen van de groei en de energietransitie. Ik wil me heel graag inzetten voor de toekomstige generatie, die in een leefbare omgeving moet kunnen opgroeien.”

We moeten “op een eerlijke manier aan de slag om dat te bereiken. Met perspectief voor boeren, vissers en andere partijen werken aan duurzaamheid en energietransitie. We moeten tempo maken met betaalbare woningen voor de Zeeuwen. Kortom: zorgen voor een provincie waar het goed wonen, werken en recreëren is.”

Waterschapsverkiezingen
In 2023 zijn er ook verkiezingen voor het bestuur van waterschap Scheldestromen. Als onze lijsttrekker is daarvoor Heleen Hamelink gekozen. Zij is adviseur Omgevingswet en woont in Middelburg. Het Zeeuwse CU-bestuur noemt haar “een inhoudelijke kei die al vele jaren onderdeel uitmaakt van onze waterschapsfractie en die we zeer capabel achten om een waardevolle inbreng te leveren vanuit christelijk-sociale waarden.”

Heleen Hamelink vindt voor het waterschap vooral degelijk bestuur en aandacht voor hedendaagse uitdagingen belangrijk. “Het gaat over hoe we goed omgaan met zoet water en waterkeringen. We moeten daarom als waterschap investeren in deugdelijke en duurzame techniek.”

Ze houdt niet van populair ge-roeptoeter: “In het belang van droge voeten van toekomstige generaties, is het belangrijk dat we geen houtje-touwtje oplossingen bedenken omdat iets toevallig de waan van de dag beheerst. We moeten juist doordachte keuzes maken voor langetermijnoplossingen. We staan voor grote uitdagingen op het gebied van zoet water, biodiversiteit en klimaat. Daarin moeten we onze rol pakken en dat moeten we in een keer goed doen.”

Kandidaten voor de verkiezingen van 15 maart 2023:

Lijst 8

Postitie Naam Gemeente
1 Lizo Koppejan Goes
2 Lars Jacobusse Veere
3 Adrie Kodde Veere
4 Patrick van Houte Kapelle
5 Jeroen van der Have Kapelle
6 Ria Rijksen-Blok Kapelle
7 Arjan Beekman Middelburg
8 Pieter Jan Mersie Vlissingen
9 Gerard Verkuil Borsele
10 Susannah Koppejan Middelburg
11 Dorien Fonteine-Nieuwenhuis Schouwen-Duiveland
12 Corniel van Leeuwen Tholen
13 Michiel Visser  Reimerswaal
14 Miriam van den Broeke-de Jonge Terneuzen
15 René Molenaar Veere
16 Leander de Bruine Schouwen-Duiveland
17 Jaap Hage Tholen
18 Huib Bouwman Reimerswaal
19 Barbara van den Bogaerdt Reimerswaal
20 Marcel Vercammen Tholen
21 Henk Eerkes Terneuzen
22 Esther van de Vreede-Hensen Goes
23 Pierre Kruizinga Kapelle
24 Erika Kater-van de Beek Schouwen-Duiveland
25 Jorien Hage-Kalle Tholen
26 Ben Ham Goes
27 Marian Roos-Koolwijk Vlissingen
28 Priscilla Vrolijk-van der Feen Middelburg
29 Peter Kemp Veere
30 Christa Nijzing Tholen
31 Maurits Born Goes
32 Jan van Oosten Middelburg
33 Marie-Louise de Graaf-Fokkema Middelburg
34 Kees van der Elst Tholen
35 Arjen Breeman Tholen
36 Ellen Maris-Dorleijn Veere
37 Wico Dieleman Goes
38 Gerry Loof Terneuzen
39 Hans Wattel Veere
40 Jaap den Doelder Terneuzen
41 Hans van Vliet Borsele
42 Jaap van Ginkel Borsele
43 Leen van Dijke Middelburg
44 Willemien Treurniet-Klapwijk Middelburg
45 Jan Henk Verburg Goes