6 resultaten
van ons werk
van ons werk
In Provinciale Staten is jarenlang gelobbyd om de WST eerder tolvrij te maken. Alle partijen stonden achter het Zeeuwse belang om deze - als onrechtvaardig ervaren - drempel voor bereikbaarheid en economische ontwikkeling te slechten.
Ecologisch bermbeheer zorgt voor mooiere bermen waar de natuur ruimte krijgt en die op die manier de versnippering van natuur tegen kunnen gaan. De ChristenUnie heeft er met een amendement voor gezorgd dat 60% van de provinciale bermen voortaan ecologisch beheerd wordt.
Het Rijk heeft gedurende de coronapandemie financiële steun gegeven om te voorkomen dat OV verbindingen weg zouden vallen. Terwijl de reizigersaantallen nog niet hersteld waren, wilde het Rijk deze steun al intrekken. Daardoor zouden veel OV-verbindingen wegvallen en dat willen wij voorkomen.
In november 2021 werd een belangrijk amendement van de ChristenUnie aangenomen. In de voorgestelde Zeeuwse Omgevingsvisie (een soort superdocument waarin heel veel ruimtelijk beleid van de provincie samenkomt) stond dat de Zeeuwse woningvoorraad “een geringe uitbreidingsbehoefte heeft.” Dat vonden wij niet stroken met de werkelijkheid.
Gedurende de coronapandemie wilde Zeeland op alle punten in de begroting bezuinigingen doorvoeren. Daarbij kwamen bescheiden maar effectieve investeringen in het beschermen van typisch Zeeuwse natuur en diersoorten in de gevarenzone terecht.
Welvaart is een begrip dat in de afgelopen tientallen jaren is versmald tot vooral economische welvaart. Wij vinden dat welvaart een veel breder begrip is dat nauw samenhangt met welzijn.
Na enkele voorbereidende onderzoeken heeft juist de ChristenUnie als coalitiepartner het verschil kunnen maken door in de Tweede Kamer te zorgen voor passende financiële dekking. Zodat een ruime Kamermeerderheid ervoor koos uiterlijk 2025 de tolheffing te beëindigen. Of dat alleen geldt voor personenauto’s of voor alle verkeer is nog onderwerp van onderhandeling maar de vervroeging is sowieso voor veel Zeeuwen goed nieuws, zeker in deze dure tijden. Een mooi succes, deze co-productie van ChristenUnie Staten- en Tweede Kamerfractie.
Als ChristenUnie dienden we een amendement in op het Statenvoorstel dat hoort bij de Voorjaarsnota 2022. We wilden de beschikbare (en deels tijdelijke) middelen voor ecologisch bermbeheer structureel maken. De bestaande investeringen in ecologisch bermbeheer gaan daardoor over de jaren ook steeds beter renderen; hoe langer een berm ecologisch beheerd wordt, hoe beter de resultaten. Uiteindelijk werd het amendement breed gesteund en aangenomen. Een mooi resultaat, gericht op de toekomst!
Eerder had de ChristenUnie met een motie al bereikt dat Gedeputeerde Staten de harde toezegging deden dat (de toch al dunne) OV-verbindingen in Zeeland de komende jaren niet verder zullen verschralen; ook niet als een nieuwe concessie voor het busvervoer wordt aangenomen. Die garantie dreigde onder druk te komen. Daarom hebben we een motie ingediend: zorg voor een alternatief financieringsvoorstel als de steun vanuit het Rijk wegvalt. Die motie is unaniem aangenomen.
Naast focus op de bestaande woningvoorraad, moet de Provincie ook kijken of/wat er nodig is wat betreft het uitbreiden van de woningvoorraad. Waardevastheid van woningen is belangrijk, maar mag niet het enige en doorslaggevende uitgangspunt van het beleid zijn. Op korte termijn is er relatieve krapte en stijgen de prijzen snel. Veel mensen kunnen niet wonen in de plaats waar ze dat willen; dat geldt voor veel segmenten en voor zowel starters, gezinnen, alleenstaanden als senioren. Als de trend van de afgelopen acht jaar doorzet, is er op langere termijn een oplopende schaarste door o.a. een groeiende instroom van inwoners van buiten.
Een eerdere CU motie om dit aan te passen werd aangenomen, maar legden GS naast zich neer. Met dit amendement konden we alsnog realiseren dat de focus van het beleid meer is opgeschoven richting het bijbouwen van woningen.
Het ging om budget dat beschikbaar is voor kleine projecten die gericht zijn op het beschermen van de biodiversteit (soortenrijkdom) in Zeeland. Met een aangenomen ChristenUnie-motie bij de Voorjaarsnota 2021 hadden we bereikt dat deze bezuinigingen werden teruggedraaid; een meerderheid van Provinciale Staten ondersteunde onze oproep om niet te bezuinigen op een klein bedrag, met grote potentiële gevolgen. Gedeputeerde Staten hebben bij de Najaarsnota van 2021 gehoor gegeven aan die oproep door een flink deel van het bedrag een mooie bestemming te geven: de Zeeuwse Bosvisie; een mooi plan dat Zeeland heeft opgesteld in opdracht van het Rijk, maar waarvoor het Rijk zelf geen middelen verstrekt.
Met die gedachte hebben we een motie ingediend die oproept om in het provinciale beleid te sturen op brede welvaart. Brede welvaart omvat alles wat mensen van waarde vinden. Naast materiële welvaart gaat het ook om zaken als gezondheid, onderwijs, milieu en leefomgeving, sociale cohesie, zingeving, persoonlijke ontplooiing en (on)veiligheid. Materiële welaart is daarbij een middel en geen doel. De motie is breed aangenomen en betekent een koerswijziging t.o.v. decennia van een meer neoliberale kijk op de samenleving.