Maak kennis met onze lijsttrekker: Lizo Koppejan

221118.Lizo Koppejan.jpg
CU-ImpactLogo-in-cirkel-RGB.png
Door Webredactie Zeeland op 18 november 2022 om 13:06

Maak kennis met onze lijsttrekker: Lizo Koppejan

Deze week (woensdag 16 november) hebben onze leden unaniem een lijsttrekker gekozen voor de verkiezingen van maart 2023: Lizo Koppejan (51) uit Goes. Lizo is een geboren Zeeuw, een bevlogen en al langer betrokken CU-lid en iemand die waardevolle bestuurlijke ervaring inbrengt.
Tijd voor een nadere kennismaking.

Lizo, wie ben je en wat is jouw persoonlijke situatie?

Ik ben Lizo, getrouwd met Gisela, vader van vier kinderen en inmiddels opa van een kleinzoon. Daarnaast directeur van twee basisscholen, in Goes en Axel.

Waarom ben je politiek actief?
Het raakt me dat er in onze provincie kinderen zijn die ’s ochtends door de directeur van hun school worden ontvangen om warm te kunnen douchen; omdat hun ouders de gasrekening niet kunnen betalen. Dat het blijkbaar nodig is dat kinderen een lunch op school krijgen. Dit gebeurt vlakbij, in ons rijke land, in onze mooie provincie. Dat is niet het Zeeland dat ik wil.

Ik ga de politiek in voor alle Zeeuwen. Juist ook voor de boeren en de vissers die zo belangrijk zijn voor onze omgeving en die het meest zichtbaar aanlopen tegen de gevolgen van de groei en de energietransitie. Ik wil me heel graag inzetten voor de toekomstige generatie die in een leefbare omgeving moet kunnen opgroeien.

Welke rol speelt je geloof daarin?
Vanuit mijn geloof zie ik het als een opdracht om me in te zetten voor mensen, voor de natuur en voor de omgeving. Waarbij geloof, hoop en liefde mijn drijfveren zijn.

Wat voor soort politicus wil je zijn?
Ik wil heel graag dat we in Zeeland goed naar elkaar luisteren, dat mensen zich gehoord voelen. Dat we elkaar serieus blijven nemen. Dat begint bij zelf mensen in de ogen kijken en een open oor en hart hebben. Dat is de manier om te bouwen aan het Zeeland van nu en het Zeeland van onze kinderen. Met vertrouwen in onszelf en in elkaar.

Hoe ziet dat er concreet uit?
Afgelopen maandag bijvoorbeeld, sprak ik een boer; iemand met terechte zorgen over zijn toekomst. Dan denk ik: van jou kan ik dingen leren voor de keuzes die we moeten maken. Ik vind dat het nadrukkelijk ook te maken heeft met de belangen van de volgende generatie. Het Zeeland van de toekomst is voor mij net zo belangrijk als het Zeeland waarin wij nu leven. Politiek gaat over ons. Maar politiek gaat zeker ook over de generaties na ons.

Wat vind je het mooiste aan Zeeland?
Naast het prachtige landschap, de natuur en de vergezichten die je hier hebt, vind ik de nuchtere Zeeuwse volksaard prachtig. Daarnaast kan ik enorm genieten van het sporten in onze mooie natuur, met als persoonlijk hoogtepunt de kustmarathon die ik vijf keer uitliep. Finishen in Zoutelande, het dorp van mijn voorvaderen, is heel bijzonder.

Wat is een voorbeeld van iets dat beter kan?
Samen werken aan een leefbare provincie voor de bewoners van nu en later. Op een eerlijke manier aan de slag om dat te bereiken. Met perspectief voor boeren, vissers en andere partijen werken aan duurzaamheid en energietransitie. We moeten tempo maken met betaalbare woningen voor de Zeeuwen. Kortom: zorgen voor een provincie waar het goed wonen, werken en recreëren is.

Labels: , ,