
De vergadering kon helaas pas drie kwartier later starten vanwege een internet storing. Vandaag stond de Zanddijk op de agenda, een dossier waarin het soms heftig aan toegaat. Er was een flink aantal moties om het projectontwerp nog te beïnvloeden: de voorstellen voor meer natuurcompensatie en terugbrengen van de snelheid naar 60 km per uur haalden het niet.
De vergadering van de Commissie Strategische Opgaven van 8 juli 2022 ging vrijwel alleen over het beleid dat wordt uitgezet te bevordering van de biodiversiteit en vooral de vermindering van de stikstofuitstoot die daarvoor nodig is.
Vooraf aan de vergadering manifesteerde een groot aantal boeren. Met hun trekkers werden zij opgewacht op het Abdijplein. Met koffie en een bolus in plaats van dranghekken. Hoe belangrijk een goede catering is, bleek wel. In hun optreden en ook hun toespraak gaven de boeren op buitengewoon goede en correcte wijze uiting aan hun zorg.
Voor de gedeputeerde was er waardering en zelfs bloemen. Voor de vergadering kersen. Hoe belangrijk is een goede catering.
Een slogan van een bekende verzekeraar. Zeer van toepassing op de Algemene Beschouwingen tijdens de Statenvergadering van afgelopen vijdag van onze fractievoorzitter, Jan Henk Verburg, op de gepresenteerde financiële stukken van de Provincie Zeeland ( Jaarstukken 2021 en de Voorjaarsnota 2022).
Dit was de titel van de motie die ChristenUnie Zeeland dankzij burgercommissielid Adrie Kodde kort voor de Statenvergadering van afgelopen vrijdag 20 mei indiende. Het onderwerp was al via een vragensessie ingebracht, maar werd afgewezen. En dus moest Adrie nog laat in de pen klimmen om dit belangrijke onderwerp toch op de agenda te krijgen. Met succes, want de motie is - met een kleine aanpassing, “plan” werd “brief” - unaniem aangenomen!
Afgelopen vrijdag was het 1 april maar er volgde toch een serieuze Statenvergadering!
Mijn naam is Marie-Louise de Graaf-Fokkema, de nieuwe fractiemedewerker van ChristenUnie Zeeland. Eind vorig jaar ben ik met mijn man Arie en onze twee kinderen Juliette en Alexander van de drukke Randstad verhuisd naar het mooie Middelburg. Jarenlang brachten wij met veel plezier onze vakanties door aan de kust van Walcheren. Steeds vaker zeiden we tegen elkaar: Waarom gaan we hier niet wonen, zodat we onszelf en onze kinderen meer rust, ruimte en natuur kunnen bieden? En na twee jaar zoeken was het eindelijk zover!
Als Zeeuwen maken we ons zorgen om de PFAS vervuiling in de Westerschelde. Er is nog een ander gevoelig onderwerp, dat hier nauw mee samenhangt: de ontpoldering van de Hedwigepolder. Hoe daarmee om te gaan, nu eens te meer duidelijk is geworden dat er straks water de polder instroomt; water dat allesbehalve brandschoon zal zijn? Als ChristenUnie merken we dat het onderwerp breed leeft; een aantal betrokken Zeeuwen stelde ons ook concreet de vraag hoe we ertegenaan kijken. Daarom dit blog, waarin we een en ander nader toelichten.