ChristenUnie stelt vragen over toekomst Zeeuws spoor

dinsdag 14 mei 2013 09:00

De provinciale fractie van de ChristenUnie stelt het College van Gedeputeerde Staten vragen over de toekomst van het Zeeuwse spoor. De fractie wil het standpunt van GS met betrekking tot de aanschaf van nieuw materieel dat geschikt is voor hogere snelheden op het Zeeuwse spoor. Verder wil de fractie graag weten hoe GS aankijkt tegen het doortrekken van 11 kilometer spoor van Zelzate naar Terneuzen voor goederenvervoer maar ook met het oog op eventueel personenvervoer in de toekomst.

Dit jaar worden er door staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en milieu besluiten genomen over de inhoud van de hoofdrailnetconcessie 2015-2025. De ChristenUnie is van mening dat de provincie Zeeland nu al wensen zou moeten formuleren voor de toekomstige ontwikkelingen op het Zeeuwse spoor.

Hogere snelheid op het spoor
De Zeeuwse treinverbindingen zullen in de toekomst aan moeten kunnen sluiten op snellere aansluitingen naar de rest van Europa. Deze verbindingen zullen dan hoogstwaarschijnlijk een hogere maximumsnelheid hanteren dan de huidige snelheid van 160 km per uur. De fractie ziet het belang van de aanschaf van toekomstbestendig materieel om in de toekomst aan te kunnen sluiten bij de hogere snelheden van treinen in de rest van het land en wil van Gedeputeerde Staten weten of zij ook voorstander zijn voor materieel dat een snelheid van 200 km per uur kan bereiken.

Zelzate – Terneuzen
De fractie wil ook horen van GS of zij het belang zien van het doortrekken van 11 kilometer spoor van Zelzate naar Terneuzen. Dit zou volgens de fractie een kansrijke impuls kunnen zijn voor de Kanaalzone en het havengebied van Terneuzen aangezien goede aan- en afvoermogelijkheden onmisbaar zijn voor de vestiging van bedrijven. Daarnaast blijkt dat er door Vlaamse partijen al ideeën zijn om een dergelijk stuk spoor in de toekomst ook voor personenvervoer te gebruiken. De ChristenUnie wil weten hoe GS hier tegenover staat en of zij hier nader onderzoek naar willen doen. 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Art 44 vragen - Spoor Zelzate - Terneuzen82,7 kBapplication/pdfdownload
Art 44 vragen - Spoorwegen Zeeland23,2 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie stelt vragen over toekomst Zeeuws spoor'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.