Komt het Rijk Zeeland tegemoet?

Schorsing motie Deltavrijdag 08 juli 2016 13:35

Een kort maar heldere reactie van de ChristenUnie op het Statenvoorstel 'Splitsingsplan Delta NV.' Gepaard met een motie (zie bijlage onderaan dit artikel) waarin wij samen met 6 andere partijen, via onze Gedeputeerde Carla Schönknecht het Kabinet oproepen met een blijvende oplossing te komen voor de kerncentrale Borssele. ChristenUnie beaamt de complexiteit van het dossier en toont haar steun aan de Gedeputeerde en wenst haar succes. Welke van harte werd aangenomen.

‘Voorzitter,

De reactie van de ChristenUnie op het voorstel is kort maar helder:

Het voorliggende splitsingsplan is conform het toetsingskader en heeft volop onze steun.

Vooraf hebben wij een vraag: in een Kamerbrief over Wind op Zee van Minister Kamp wordt gemeld dat er in oktober 2016 een nieuwe prognose wordt gemaakt van de lange termijn energieprijzen. Vraag aan gedeputeerde is of dit - in geval van aanhoudend lage energieprijzen - de splitsing verder kan bemoeilijken of mogen we ons blijven  baseren op de bestaande Rijksvisie?

Dan drie kernpunten, die willen we toevoegen aan de discussie:

 1.Het proces moet sneller, laten we zeggen in een stroomversnelling

2.Kamp moet eerst en vooral voor de kerncentrale over de brug

3.Een suggestie voor een duurzame oplossing

 De versnelling

Hoe langer we wachten, des te meer komt onze onderhandelingspositie in het gedrang. Minister Kamp gaat pas na de zomer onderzoek instellen naar de scenario’s van Borssele. Als we straks om ‘vijf voor twaalf’ delen moeten verkopen dan staan we met onze rug tegen de muur en dat is wat we nu juist proberen te voorkomen. Wanneer we door de afhoudende opstelling van Minister Kamp de termijnen niet zouden halen kunnen we bovenop de schade zelfs torenhoge boetes tegemoet zien. Dus.. versnellen is geboden.

 Over de brug

Provincie Zeeland doet alles wat in haar macht ligt om tot een oplossing te komen en toont bereidheid om borg te staan. Het kan en mag niet zo zijn dat Min. Kamp op dubbelhartige wijze afziet van hulp aan de Kerncentrale, zonder het Rijk gaat het niet. De argumentatie is uiterst dubieus:  De Minister schrijft geen deelneming te willen nemen omdat de continuïteit van de kerncentrale in het geding is maar stelt in een ander schrijven doodleuk dat de publieke belangen nu wel goed zijn geborgd!? Hij stelt door die opstelling vele honderden Zeeuwse arbeidsplaatsen in de waagschaal. En dat terwijl de Tweede Kamer juist commissie Balkenende heeft laten instellen naar aanleiding van het banenverlies rond de splitsing van Delta. En die commissie met zwaargewichten adviseert het kabinet ondubbelzinnig om verantwoordelijkheid voor de centrale te nemen. Onbegrijpelijk. Dus: eerst een oplossing van Minister Kamp voor de kerncentrale, het is immers een nationaal probleem.

 Tot slot de duurzame oplossing

Het  windpark Borssele zal worden aangelegd door Dong Energy. Naar nu blijkt is er veel minder subsidie nodig dan begroot, een meevaller van maar liefst €2,7 miljard. Windmolens blijken al bijna geen subsidie meer nodig te hebben om te kunnen draaien. Hoe mooi zou het zijn dat een bescheiden deel van dat overschot wordt ingezet ten gunste van de benodigde totaaloplossing.  We wensen de gedeputeerde met haar team specialisten heel veel succes bij de verdere onderhandelingen. Wat ons betreft met een heldere boodschap: de bevolking van Zeeland kan en mag niet garant gaan staan voor iets waar we te weinig invloed op hebben.

 Dank u wel voorzitter.'

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Motie herstructureringsplan DELTA638,5 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload

« Terug

Reacties op 'Komt het Rijk Zeeland tegemoet?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.