Zeegroente, gezond vindt ook het RIVM

220930 Werkbezoek zeegroentesnijder 0508.tif
Portret Adrie.png
Door Adrie Kodde op 30 september 2022 om 14:24

Zeegroente, gezond vindt ook het RIVM

Vrijdag 5 augustus jl. bezochten Jan Henk Verburg en Adrie Kodde (statenfractieleden) samen met Andries Jumelet (gemeenteraadslid CU Reimerswaal) zeegroentesnijder Chris van Pagee in Krabbendijke. Adrie maakte een verslagje met foto's.

Lamsoren en zeekraal, daar weten ze bij Chris thuis alles van af. Zoals zijn vader vóór hem gaat Chris er in het seizoen op uit om in de vrije natuur van de Westerschelde deze zilte zaligheden te verzamelen. In de loop van de jaren is het al een aardig bedrijf geworden met een vaste klantenkring. En ja PFAS: Chris blijft er nogal kalm onder. In de loop van de jaren hebben hij, en zijn ouders voor hem, al het een en ander langs zien komen.

220930 Werkbezoek zeegroentesnijder 0508.JHAKAJ

Andries, Jan Henk en Chris

Voor PFAS een onderwerp van gesprek was, liet Chris al stelselmatig zijn zeegroenten bemonsteren op verkeerde stoffen. Want wat Chris verkoopt, moet wel gezond zijn zegt hij. Dat blijkt telkens ook uit de testen. Ook het gehalte PFAS in de oogst van Chris is zodanig dat het geen enkele belemmering vormt om er van te eten.

Heeft hij dan geen last van PFAS? Nou ja, wat doorpratend wordt wel duidelijk dat het de negatieve publiciteit is die een rol speelt. Veel mensen nemen voor de zekerheid toch maar geen zeegroente, je weet maar nooit immers. Dat merkt Chris goed in zijn afzet en dus ook in zijn inkomsten. Dan gaat het op jaarbasis toch wel om iets tussen de 20 en 25 duizend Euro’s. Op zijn omzet een behoorlijke bedrag.

Dat ChristenUnie Reimerswaal een motie heeft ingediend waarin ze de Provincie oproept werk te maken van het schadeloos stellen van vissers en zeegroentesnijders die nadeel ondervinden van PFAS vindt Chris een goede zaak, ook al snapt hij dat een dergelijke zaak lang gaat lopen. Als uiteindelijk de Westerschelde er schoon mee wordt, is een belangrijk doel bereikt. Als de kleine ondernemer zijn gemiste inkomsten terugkrijgt, zou dat extra mooi zijn.

Want Chris hoopt nog tot in lengte van jaren er op uit te kunnen gaan. Het oogsten van zeegroenten zit hem nu eenmaal in het bloed. Chris moet er niet aan denken dat hij daarmee zou moeten stoppen.

220930 Werkbezoek zeegroentesnijder 0508.AK

Adrie met zeegroente

Labels: , , , ,