Willen wij de hazen en fazanten uit ons Zeeuwse landschap?
Zeeland is een mooie provincie, die gekenmerkt wordt door zijn voormalige eilandenstructuur. De natuur is dan ook een in Nederland afwijkend van de natuur op het “vaste land” en is voor een deel ontstaan door afwezigheid van een grote predator; de vos. Doordat wij mensen barrières voor deze predator hebben opgeheven door het verbinden van de eilanden met dammen en bruggen, ziet deze predator zijn kans schoon om zich over heel Zeeland te verspreiden. De vos is een mooi roofdier, maar in Zeeland richt hij schade aan.
Het aantal weide vogels, waaronder de kieviet en grutto is de laatste jaren drastisch gedaald. Yerseke en Kapelse moer zijn het grootste broedgebied voor de grutto in West Europa.
Vossen roven nesten leeg waardoor de populatie van het soort snel daalt. Naast een bedreiging voor de dieren is de vos ook een bedreiging voor de volksgezondheid. Bij tellingen in Zuid-Limburg blijkt een toename van besmetting van vossen met vossenlintworm. De eitjes van deze worm verlaten het lichaam van de vos via zijn uitwerpselen. Daardoor kan het plukken van bramen een bron van besmetting zijn.
Vossen mogen het hele jaar door bestreden worden van zonsopkomst tot zonsondergang. Vossen worden echter pas actief na zonsondergang hetgeen bestrijding overdag bemoeilijkt.
We realiseren ons dat beheren van de dieren populatie middels jagen veel reacties geeft die lang niet altijd vriendelijk en positief zijn.
De beeldvorming van jagen is veelal een schietende hobbyist. Om een jachtvergunning te krijgen moet je een eenjarige cursus volgen en examen doen. Daarnaast moet je je verbinden met een lokale wildbeheerseenheid om te mogen jagen. In Zeeland zijn het meestal agrariërs die dit als vrijwilliger doen. Zij spelen dus een rol in het landschapsbeheer, maar doen dit naast hun dagelijkse werk.
ChristenUnie heeft de gedeputeerde gevraagd om verruiming van de tijd en wijze waarop de vossen bejaagd mogen worden.
Door één uur voor opgang en één uur na zonsopgang te jagen en het jagen met kunstlicht toe te staan zorgen we ervoor dat het beheer efficiënter uitgevoerd kan worden en dragen we bij aan een beter natuurbeheer
De vragen die wij gesteld hebben:
-
Is het gewenst dat (vaak kwetsbare) soorten die aan onze eilanden structuur gebonden zijn sterk in aantal achteruit gaan en op termijn mogelijk verdwijnen door de aanwezigheid van vossen?
De Provincie maakt zich bij het natuurbeleid en -beheer sterk en zet zich in voor behoud van biodiversiteit. De focus ligt daarbij op soorten die in een slechte staat van instandhouding verkeren, met andere woorden soorten die kwetsbaar zijn en/of bedreigd worden in hun voortbestaan. Het beleid richt zich ook op soorten die typisch of kenmerkend zijn voor Zeeland zoals bijvoorbeeld de patrijs of de kluut. In die zin is het ongewenst dat soorten verdwijnen, ongeacht wat de oorzaak daarvan is. Aan de achteruitgang of het verdwijnen van natuurwaarden en biodiversiteit liggen vele oorzaken ten grondslag. Predatoren, waaronder de vos, vormen daarin slechts een bescheiden rol. Wanneer populaties van prooisoorten onder een kritische grens zijn gekomen, kunnen predatoren soms wel de beslissende slag toebrengen.
-
Kunt u en wilt u er zorg voor dragen dat ter bescherming van kwetsbare Zeeuwse natuur er een verruiming van het beheer van vossen kan plaatsvinden door beheer toe te staan, een uur voor zonsopkomst tot een uur na zonsondergang? Zo niet, waarom niet.
Vossen zijn wettelijk beschermd op grond van de Flora- en faunawet. Dit betekent niet dat zij onaantastbaar zijn. Juist vanwege de invloed die vossen kunnen hebben op andere fauna zijn er ruime bejagingsmogelijkheden. Vossen mogen het jaar rond, zelfs in hun voortplantingstijd, bejaagd worden van zonsopkomst tot zonsondergang. Verder verruiming van die mogelijkheden is alleen mogelijk als de in de wet genoemde belangen geschaad worden én andere bevredigende oplossingen ontbreken. Tot nu toe zijn er in Zeeland geen gegevens beschikbaar waaruit blijkt dat de wettelijke belangen worden geschaad en dat daar geen andere bevredigende oplossingen beschikbaar voor zijn.
-
Kunt u er zorg voor dragen dat ter bescherming van kwetsbare Zeeuwse natuur er een verruiming van het beheer van vossen kan plaatsvinden door bejagen met kunstlicht toe te staan? Zo niet, waarom niet.
De provincie treedt in het faunabeheer niet op als initiatiefnemer. Als bevoegd gezag voor ontheffing verlening hebben wij een objectieve en toetsende rol. Het past daarin niet om, op eigener beweging, ontheffingen te verlenen zonder dat daar een verzoek aan ten grondslag ligt. Zie verder ook het antwoord onder 2.
Ria Rijksen
Statenlid ChristenUnie Zeeland
Reacties op 'Willen wij de hazen en fazanten uit ons Zeeuwse landschap?'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.