Statenvoorstel 'Bestedingsplan economie 2016' - verlenging van de Economische Agenda 2012-2015

Geldvrijdag 11 december 2015 21:14

Naar aanleiding van het besluit op 6 november j.l. over het verlengen van de Economische agenda 2012-2015 werd het bestedingsplan 2016 ter vaststelling vanochtend voorgelegd aan de Provinciale Staten.
Ria Rijksen geeft namens de ChristenUnie een bijdrage die u hieronder kunt lezen.

‘Voorzitter

Dit voorstel is de invulling van het besluit om de economische agenda 2012-2015 met een jaar te verlengen.

Economie is meer dan geld. Tijdens de vorige Statenvergadering hebben we daar aandacht voor gevraagd middels de motie sociaal ondernemen. Nu geen motie maar een gerichte vraag en oproep als het gaat om Campus Zeeland, hier gaat het om onderwijs, jongeren een kans geven voor de toekomst.

De realiteitszin willen we niet uit het oog verliezen, maar in de ogen van de ChristenUnie is Campus Zeeland een geweldige kans voor het onderwijs in Zeeland en met gevolg daarvan ook voor onze economie en werkgelegenheid.

 Na de opening van de UCR in 2004 is vorig jaar het Zeeuws centrum voor onderwijs excellentie geopend. Hiermee is al aangetoond, dat de Provincie Zeeland iets in zijn mars heeft op onderwijs gebied.

Door een tweede college op het gebied van de techniek én door het Delta college laten we zien dat Zeeland doet waar ze goed in is; onderwijs organiseren en geven.

 In de Tweede Kamer is dit ook doorgedrongen en is men van mening dat Campus Zeeland aanknopingspunten biedt om, door samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemingen een impuls te geven aan de economie en werkgelegenheid in Zeeland.

Durven wij daarvoor onze nek uit te steken?

Daarom een oproep om  de krachten te bundelen van overheid, onderwijs en ondernemingen.  Om gezamenlijk de schouders eronder te zetten en richting  ‘Den Haag’ de noodzaak van Campus Zeeland te bepleiten voor een krachtiger kenniseconomie die aansluit op de sterktes van de regio.

En de vraag: wanneer heeft gedeputeerde overleg met ‘Den Haag’ en met welke resultaten voor ogen?

Wordt er al werk gemaakt van een uitvoeringsagenda? Maar natuurlijk zijn we ook benieuwd naar de financiële plannen . Want het gaat nu over het eerste miljoen, maar hoe zorgen we voor de overige 79? Kunt u ons daarover al meer toelichten?

 Voorzitter, ik eindig met een citaat uit  Strategische Agenda Hoger Onderwijs:

Wanneer onzekerheid troef is, voegt onderwijs de meeste waarde toe door studenten de vaardigheden te leren om kansen te zien in een open toekomst.

 Dank u wel.’

 

« Terug

Reacties op 'Statenvoorstel 'Bestedingsplan economie 2016' - verlenging van de Economische Agenda 2012-2015'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.