Spreektekst Jan Henk Verburg over aandeelhoudersstrategie Delta N.V.

deltadinsdag 26 mei 2015 09:24

In zijn bijdrage heeft Jan Henk aangegeven dat de ChristenUnie kan instemmen met de aandeelhoudersstrategie. Het doel van deze strategie is om te komen tot fusie of verkoop van bepaalde onderdelen, vanwege de onzekere toekomst van Delta N.V. Daarbij dient evenwicht gevonden te worden tussen rendement, risico en duurzame werkgelegenheid.

Toekomst?

Afgelopen dagen heb ik deelgenomen aan een Pinksterconferentie en heb gekampeerd op een plaats zonder elektriciteit. Ook moest er honderden meters worden gesjouwd met zakken afval en jerrycans met water. Bij thuiskomst gisteren waardeerde ik dan ook ons Delta weer enorm. Maar hoe moet het verder, is er nog wel een toekomst voor dit bedrijf? Hoewel het bedrijf kampt met een enorme schuldenlast door een aantal duurzame debacles en een ronduit ongunstige energiemarkt zien wij als ChristenUnie fractie nog wel perspectief voor dit Zeeuwse bedrijf. Maar níet in de huidige vorm en met het oog op actuele ontwikkelingen betekent dit wel dat we snel moeten handelen.

Urgentie

Eind juni verwachten we alsnog een uitspraak met betrekking tot de splitsingswet die de kredietwaardigheid aanzienlijk kan laten dalen. Wij delen daarom de opvatting dat schuldenreductie op holdingniveau de hoogste prioriteit geniet. En verder zal er aandacht moeten zijn voor de EPZ kerncentrale welke de voorkeursstrategieën op dit moment blokkeert.

De ChristenUnie fractie hecht eraan – met name gezien de grote belangen met betrekking tot Zeeuwse werkgelegenheid – dat we als provincie er alles doen wat in onze mogelijkheden ligt om de risico’s te beperken en hier zo goed mogelijk uit te komen voor de langere termijn. We vragen aandacht voor drie punten: 

1.Delta is in gesprek met het ministerie van EZ voor garanties rondom de EPZ Kerncentrale welke noodzakelijk is om de voorkeursstrategieën fusie of verkoop te realiseren. De provincie dient desgevraagd alle mogelijke invloed te doen gelden om dat urgente en belangrijke onderwerp op de kortst mogelijke termijn rond te krijgen. Wij zullen in elk geval ook onze landelijke ChristenUnie fractie opnieuw benaderen om ook hen te vragen hun invloed te doen gelden op dit heikele dossier.

2. In verband met de eind juni verwachte beslissing over de Splitsingswet dient de schuldenpositie van Delta op holdingnivo zo snel mogelijk te worden teruggebracht; daar komen we straks bij het voorstel rond de verkoop van Indaver op terug

3. Watervoorziening is een publieke taak van cruciaal belang;  met Delta moet worden  nagegaan op welke wijze Evides kan worden verhangen om bij ongunstige ontwikkelingen de drinkwatervoorziening niet in het geding te laten komen.

Bedrijfs- versus aandeelhoudersstrategie

Tot slot willen wij aangeven dat we uit de voeten kunnen met de voorgestelde aandeelhoudersstrategie, waarbij zaken als risico, rendement en werkgelegenheid zo goed mogelijk worden meegewogen. Uiteindelijk ligt er een belangrijke rol bij Delta zelf om te zorgen voor een passende bedrijfsstrategie. Dat onderscheid tussen bedrijfs- en aandeelhoudersstrategie en wie welke rol vervult moeten we scherp blijven maken maar gezien de precaire situatie pleiten we wel voor nauwe afstemming in de aandeelhouderscommissie.

 

« Terug

Reacties op 'Spreektekst Jan Henk Verburg over aandeelhoudersstrategie Delta N.V.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.