Werkbezoek opleidingskassen glastuinbouw

Glastuinbouw 1dinsdag 24 februari 2015 20:40

Op maandag 23 februari heeft de ChristenUnie Zeeland fractie een leerzaam en interessant werkbezoek gebracht aan het voorlichtings- en opleidingscentrum van de glastuinbouw in Terneuzen. Een mooi voorbeeld van integraal werken met regionale producten waarbij de werknemers met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.

In het opleidingscentrum worden mensen opgeleid om te gaan werken als oogstmedewerker en inpakker /sorteerder. Echter vele blijken daarna ook hun weg te vinden naar andere bedrijven in de regio. De tomaten die in de kassen worden geteeld, worden veelal binnen de regio verkocht. Hierdoor worden bedrijven en de regio sterker met elkaar verbonden, waardoor er een duurzame relatie ontstaat. Voor het op temperatuur brengen van de kassen, wordt rest warmte van de nabijgelegen Yara fabriek. Hierdoor worden de tomaten op een duurzame manier verbouwd.

 De kassen worden echter ook geconfronteerd met knelpunten. Zo is er geen halte in de buurt, waardoor het gebruik van openbaar vervoer problematisch is. Daarnaast verliezen de sociale werkplaatsen op termijn hun status door regelgeving vanuit het rijk. Verder worden de kassen met verschillen tussen de regelgeving van België en Nederland geconfronteerd aangezien het een grens overschrijdend project is.

De ChristenUnie zal deze punten meenemen in de te voeren debatten en keuzes die moeten worden gemaakt. Daarbij wil de ChristenUnie een verbindende factor zijn en werken aan oplossingen voor de uitdagingen waar de sociale werkplaatsen op dit moment voor staan.

« Terug

Reacties op 'Werkbezoek opleidingskassen glastuinbouw'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.