ChristenUnie stemt in met de aandeelhoudersstrategie Westerscheldetunnel

Westerscheldetunnelvrijdag 13 februari 2015 20:49

In de Statenvergadering van 13 februari 2015 is de aandeelhoudersstrategie Westerscheldetunnel aan de orde geweest. Deze strategie bepaald dat diverse opties, zoals de tunnel zo snel mogelijk tolvrij, de tunnel door de provincie laten exploiteren en een gedeelte van de tunnel verkopen, worden onderzocht. Moeilijke keuzes moeten niet uit de weg worden gegaan, lees hier de bijdrage van Paul Colijn.

Meneer de voorzitter,
Tijdens de behandeling van het tarievenbeleid Westerscheldetunnel in november 2013 is door het college van GS de formulering van een aandeelhouders strategie toegezegd.

Deze ligt nu voor en we zien daarin een aantal zaken geregeld zoals:

  • Een goede  beschikbaarheid van het tracé Goes-Terneuzen;
  • Een goede Verkeersveiligheid die als één van de hoogste prioriteiten wordt geduid.
  • De Juiste balans tussen financiële belangen WST , de provincie als aandeelhouder en de gebruiker;
  • De juiste formulering van een risicoprofiel  en de naleving daarvan passend bij een publiek aandeelhouder;
  • Een doorlopend onderzoek in overleg met RvC en directie WST naar varianten naar zo laag mogelijke tarieven en een - Zo snel mogelijk tolvrij zijn.

Opmerkelijk meningen worden niet uit de weg gegaan:

Zo sluit de provincie niet uit dat haar belang in de WST wordt verkleind, mits het publieke belang adequaat wordt geborgd. De eventuele meeropbrengst bij gedeeltelijke verkoop, kan gebruikt worden voor andere beleidsdoelstellingen;

We vinden het moedig van het college om ook de optie van een eventuele deel verkoop van de tunnel te willen laten onderzoeken. Een ingrijpende stellingname waarin we het college niet alleen willen laten staan. De ChristenUnie is zich bewust van de financiële uitdagingen waar de Provincie de komende jaren voor staat. Ervaringen en leerprocessen mij andere deelnemingen zoals Delta en Zeeland Seaports leren dat absoluut bezit niet altijd noodzakelijk is voor goede strategische beïnvloeding.

Vrijkomend geld uit verkoop zou in de toekomst nog wel eens broodnodig blijken te zijn, voor noodzakelijke investeringen in de Zeeuwse infrastructuur of op andere beleidsterreinen. Het is dan ook goed dat deze onderzoeksoptie in de aandeelhoudersstrategie is opgenomen."

Voorzitter we denken dat er een degelijke aandeelhoudersstrategie is geformuleerd waar we de komende jaren goed mee uit de voeten kunnen.

We stemmen in met het voorstel.

Dank u 

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie stemt in met de aandeelhoudersstrategie Westerscheldetunnel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.