Communicatie van Delta in debat

Vlag Deltavrijdag 26 september 2014 10:03

De communicatie tussen Delta en haar grootste aandeelhouder, de Provincie, verliep niet altijd van een leien dakje. Afgelopen maandag spraken de Provinciale Staten over de ontstane situatie na het 'in de etalage zetten' van afvalwerkingsbedrijf Indaver. De ChristenUnie was niet blij met de uitkomst van dat debat, nu de top van Delta haar fouten niet leek in te zien. Inmiddels heeft de voorzitter van de Raad van Commissarissen besloten af te treden. Toch werd er vandaag in de Statenvergadering verder gesproken over te toekomst. Ook Paul Colijn sprak namens de ChristenUnie in dit debat. Zijn bijdrage leest u hier:


"Meneer de voorzitter,

Nog maar sinds vorige week dinsdag 16 september weten we dat we het vandaag over Delta en de aandeelhoudersstrategie zullen hebben. Toch verrassend en op dat punt hebben we gezamenlijk een dynamische week achter ons met zeer intensief mail en telefoonverkeer tussen partijen en personen.
Aanleiding: Twee artikelen in de PZC op 12 september en 16 september met daaruit voortvloeiend de vraag: is er door de directie van Delta gehandeld conform het Statenbesluit aandeelhoudersstrategie en het bijbehorende amendement.
Inmiddels weten we sinds afgelopen maandag daarop de antwoorden. Er is niet conform die afspraken gehandeld. Er is in het PZC artikel van 16 september informatie naar buiten gekomen die zelfs bij de aandeelhouders nog niet bekend was. Dit had niet mogen gebeuren.
De uitleg en verdediging van dat handelen in de commissievergadering van afgelopen maandag de 22e september door de heren Kamerbeek, CEO van Delta, en de heer van Doorn als President Commissaris van de raad van commissarissen van Delta had wat onze fractie betreft desastreuse gevolgen voor het vertrouwen in de toekomst. En de vraag of de directie de publieke aandeelhoudersbelangen en dus de belangen van alle Zeeuwen nog wel op een juiste manier behartigde kon niet meer positief worden beantwoord. De klaarblijkelijk totale afwezigheid van dat besef, verwoord door de president commissaris de heer van Doorn, maakte e.a. verbijsterend duidelijk, vooral toen werd aangegeven dat ook in de toekomst in voorkomende gevallen overeenkomstig gehandeld zou worden.
Maar voorzitter, opnieuw bepaalt een artikel in de PZC van vandaag een nieuwe realiteit. Inmiddels is ook bij directie en Raad van Commissarissen de boodschap doorgedrongen dat de relatie met de publieke aandeelhouders verstoord is en er daden nodig zijn voor herstel van dat vertrouwen.
Het vertrek van de heer van Doorn is wat ons betreft een eerste, juiste en onvermijdelijke stap. Alleen zo kan wellicht ruimte komen voor het verder in vertrouwen uitvoeren van de aandeelhouders strategie binnen de daarover eerder gemaakte afspraken. Het onderzoek naar de drie opties: 1. Zelfstandig verder; 2. Fusie; 3. Overname; moeten inhoudelijk verder besproken worden. Dat willen we doen op 6 oktober. Maar om dat traject verder te lopen is wel verder herstel van vertrouwen nodig. Met respect voor ieders rol en verantwoordelijkheid van zowel de raad van commissarissen, de Delta directie en de rol van ons als aandeelhouders moeten we ons afvragen wat daar verder nog voor nodig is. Wat de ChristenUnie betreft missen we nog een duidelijke verklaring van met name de Raad van Commissarissen met daarin een verklaring van de nu ontstane situatie en een plan van aanpak hoe in de toekomst een dergelijke vertrouwenscrisis voorkomen kan worden. We vertrouwen er dan ook op dat we een dergelijke verklaring spoedig zullen ontvangen.

Toch hebben we ook aan het college nog wel enige vragen:
Hoe beoordeelt GS het optreden van de directie van Delta, in het licht van een zuivere rolverdeling aandeelhouders vs directie. En wat is er nodig om een dergelijke situatie zoals nu ontstaan in de toekomst te voorkomen?
Hoe ziet het college het vervolg van het traject waarin recht gedaan wordt aan ieders rol en bevoegdheid om met inachtneming van de belangen van werknemers, afnemers en aandeelhouders op objectieve wijze publiekelijk een strategische koers voor Delta N.V. vast te stellen?

Dank u wel."





« Terug

Reacties op 'Communicatie van Delta in debat'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.