Bezuiniging vanwege wegvallend DELTA Dividend

Arjan Beekmanvrijdag 14 maart 2014 14:46

Tijdens de Statenvergadering van 14 maart wordt er gesproken over het voorstel van bezuinigingen dat GS nu bij de Staten neer heeft gelegd. Deze bezuinigingen zijn nodig omdat de provincie minder dividend van DELTA ontvangt als aandeelhouder. De ChristenUnie begrijpt dat bezuinigen nodig is, maar staat kritisch ten opzichte van de voorstellen van GS. U leest hier de bijdrage van Arjan Beekman.

"Voorzitter,

Een uitgebreid pakket aan bezuinigingen, eufemistisch ombuigingen genoemd is door het college en met name de collegepartijen voorbereid en wij mogen daar nu nog wat van vinden. In de commissie bleek al dat er nauwelijks tot geen ruimte zit om met wijzigingen te komen. De PvdA noemde het een evenwichtig pakket, de VVD zet alles in de ijskast om nog eens te kijken wat er later kan ontdooien, de SGP komt niet met amendemente en zal er ook geen steunen. Alleen het CDA bleek bereid om nog eens kritisch te kijken. Maar ik vraag me af in hoeverre zij dit gestand doen gezien een motie die ik al voorbij zag komen. Dat maakt dat ik hier ook wel een beetje dubbel sta.

Dan naar de inhoud.

Dit pakket is natuurlijk veel te laat, want voorzitter, nu krijgt het tegenvallende Delta dividend de schuld, maar dat zagen we als Staten al van kilometers aankomen, dus hoe moet dat dan wel niet zijn voor de gedeputeerde. En het is toch wel schrijnend dat we recentelijk het jaarplan van de economische agenda bespraken, en in dit voorstel wordt daarin zeer driftig geschrapt. Dat zet de discussie die we toen gevoerd hebben in een wat wrang daglicht.

En nu er dan een pakket ligt zijn daar nog geen scherpe keuzes in gemaakt, maar is het nog een kaasschaaf die er opnieuw overheen gaat waarbij op kerntaken wordt bezuinigd terwijl de plustaken buiten beschouwing worden gelaten of slechts zeer ten dele een bijdrage moeten leveren. Ik zou dat nog te verklaren vinden als dit uitsluitend voor 2014 was gedaan, maar voor 2015 had ik toch een meer principiële keus verwacht. Waar is de visie? En waarom moet in deze tijd waar juist werkgelegenheid zo belangrijk is nog zo’n fors bedrag blijven staan voor topsport. Wat is daar nu de daadwerkelijke opbrengst van voor economische ontwikkeling en werkgelegenheid? En waarom leveren de culturele grote festivals nog steeds niets in? 

Op diverse terreinen zien we dat er wel veel geld geïnvesteerd wordt in processen en onderzoeken, maar dat concrete plannen sneuvelen. In de ogen van de ChristenUnie zou dat juist andersom moeten zijn.

Dat nu juist op Cofinanciering wordt bezuinigd vind mijn fractie onverstandig. Omdat juist daar iedere provinciale euro soms wel verviervoudigd geïnvesteerd wordt in de Zeeuwse Economie.

De Energiemarkt is nog steeds erg slecht, waarop baseert het college de aanname dat het dividend volgend jaar weer meer zal bedragen?

Voorzitter, het moge duidelijk zijn dat de fractie van de ChristenUnie wel onderschrijft dat solide provincie financiën belangrijk zijn, maar dat de hap-snap benadering van dit college, alsmede de keuzes die gemaakt worden niet op onze steun kunnen rekenen.

Dank u wel."

« Terug

Reacties op 'Bezuiniging vanwege wegvallend DELTA Dividend'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.