Zeeland 2040

zeeland2040vrijdag 31 januari 2014 11:43

Door Provinciale Staten wordt, samen met andere partijen, al enige tijd gewerkt aan een toekomstvisie voor Zeeland in 2040. Inmiddels is er een plan gepresenteerd waar naar aanleiding van een aantal gezamenlijke commissievergaderingen nog de nodige wijzigingen in zijn aangebracht. De ChristenUnie is positief over de toekomstvisie en stemt vandaag dan ook in met dit Statenvoorstel zodat dit een leidraad mag zijn voor de beleidsvoering van de komende jaren op weg naar 2040. Hier leest u de bijdrage van Statenlid Paul Colijn die hij uitsprak tijdens de Statenvergadering.

"Meneer de voorzitter,

Het finale voorstel voor de toekomstvisie van Zeeland ligt nu dan voor ons. Ik heb de app al gedownload. Ik vermeld het toch nog maar eens , dit stuk is het resultaat van meer dan een jaar hard werken door veel partijen. De griffie, BVR de werkgroepen, maar vooral de vele Zeeuwse, maar zelfs van buiten Zeeland afkomstige partners maakten het interessant om tot dit resultaat te komen. Uiteindelijk is ook de politieke kleur, met de inbreng van twee commissievergaderingen goed in het stuk verwerkt. Vooral de menselijke maat is ingebracht. En dat was ook nodig. Voor de ChristenUnie blijft de zorg voor het zwakke en die mensen die ouder of minder zelfstandig en zelfredzaam van groot belang. Dit uitgangspunt moet zowel voor de mens, het dier en de natuur geborgd blijven. En voorzitter, dat kan alleen als er ook in de toekomst een actieve, krachtige en vindingrijke overheid bestaat die daar voor zorgt. Dat die overheid er in de toekomst heel anders uit kan gaan zien? Daar houden we zeker rekening mee. De discussie over de bestuurlijke indeling van Zeeland gaan we graag met alle andere partijen aan, maar dat de overheid van de toekomst, sterk moet functioneren, dat is voor ons geen vraag, maar een uitgangspunt.

Bijna altijd brengen toekomstvisies je eigenlijk ook op het pad,  van de maakbare samenleving. En we vertellen natuurlijk niets nieuws, wanneer we vaststellen dat die maakbaarheid de grootste leugen is van alle eeuwen. Want de samenleving is niet maakbaar, die ontstaat. Het is veel meer een groeiproces, zoals een boom groeit. Alleen snoeien en bemesten brengt er vorm in.

Kijkend naar de visie 2040, mag u van onze fractie toch ook bovenal verwachten dat we,  naast een zeer pragmatische visie over onze Zeeuwse toekomst, ook vanuit onze beginselen naar de toekomst willen kijken. De toekomst die we dan zien, gaat uit van de afhankelijkheid van onze Schepper, dus vanuit de genade en Zijn zorg. Het hebben van een goede gezondheid, of een briljante geest, of zakelijk succes, noemen sommigen het hebben van geluk. Wij redeneren meer vanuit het bekende lied;  “wat de toekomst brenge moge, mij geleidt des Heren hand”.  

En op die manier heeft de ChristenUnie ook meegewerkt en gekeken naar de voorliggende visie. Het is dus wat ons betreft echt een verkenning geworden op de vraag: “hoe het zou kunnen gaan”. Inderdaad de formulering van een gezamenlijk verlangen,  waarvan we hopen dat het uit mag komen, maar ook met de taak en het doel, om daar gezamenlijk aan te werken. En om dat werken dan handen en voeten te geven lijkt het ons ook  goed om bepaalde thema’s te benoemen die een nadere uitwerking behoeven. Politiek overstijgende thema’s die zich over decennia uit kunnen strekken. Daarin is behoefte aan visie. Juist om de dilemma’s van krimp en leefbaarheid in onze Zeeuwse dorpen bijvoorbeeld goed in te kunnen schatten en passend beleid te maken. In dat licht zullen we het amendement van de PvdA ook steunen en kunnen we met het nu voorliggende voorstel instemmen."  

« Terug

Reacties op 'Zeeland 2040'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.