Decentralisatie natuur
In 2011 heeft Provinciale Staten ingestemd met een akkoord dat zorgt voor decentralisatie van rijkstaken naar de provincie op het gebied van natuur. Inmiddels is er meer duidelijkheid gekomen over hoe deze decentralisatie wordt ingevuld en heeft Gedeputeerde Staten een voorstel voorgelegd waarin deze decentralisatie meer structureel geregeld wordt.
Het voorstel vraagt Provinciale Staten in te stemmen met de volgende punten:
-Verdere decentralisatie van natuurtaken zoals vastgesteld in het natuurpact en de daarbij horende verdeling van middelen over de provincies.
-De aankoop van 685 hectare voor een bedrag van 25,6 miljoen.
-Een bijdrage van 2,4 miljoen aan de provincie Drenthe ter vereffening van het tekort aan EHS hectares.
-Verhoging van het investeringskrediet voor het budget voor de grondbank met 25,6 miljoen.
-Delegatie van de bevoegdheid van PS aan GS van het vaststellen en wijzigen van subsidieverordeningen inzake Natuur en Vitaal platteland.
Door hiermee in te stemmen wordt invulling gegeven aan de taak die de provincie heeft op het gebied van natuur en vitaal platteland. De ChristenUnie stemt in met dit voorstel.
De bijdrage van Statenlid Paul Colijn tijdens de Statenvergadering van 13 december 2013:
"Meneer de voorzitter,
Dit nu voorliggende akkoord maakt aan een lange periode van onduidelijkheid een einde. En dat is goed.
De ChristenUnie is blij dat nu het beheer en onderhoud voortgezet kan worden op een meer structurele manier dan in de achterliggende onzekere periode toen er nog druk gesleuteld moest worden. We hopen wel, dat bij de invulling en uitvoering nu toch niet alleen naar de Natura 2000 regels gekeken gaat worden, maar dat ook de waarde van natuurrecreatie en de waarde voor de omgeving zwaar meewegen in de te maken keuzes. We worden graag op de hoogte gesteld van de voortgang van het project. We vinden het zorgelijk dat het Ganzen-akkoord vooralsnog niet tot stand kon komen. Terwijl het uiteindelijk nog maar ging over het vaststellen van de periode van de winterrust. De vraag dringt zich dan toch op, of de personen aan die overlegtafel wel voldoende doordrongen waren van de belangen die voor natuur en landbouwers op het spel staan. Hoe dan ook, het feit ligt daar en we willen graag van de gedeputeerde horen hoe ze voor de Zeeuwse situatie nog invulling denkt te kunnen geven aan dit ontwerp besluit.
Met het nu voorliggende voorstel kunnen we instemmen."
Reacties op 'Decentralisatie natuur'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.