Economische Agenda

zaterdag 24 november 2012 01:04

Op de laatst gehouden Statenvergadering van 23 november 2012 is er over de 'economische agenda' gesproken. De fractie van de ChristenUnie is blij met het voorstel van de economische agenda. Samen met ondernemers zal er binnen 5 sectoren worden geïnvesteerd in een krachtige en dynamische economie. De spreektekst van dhr. Colijn staat hieronder weergegeven.

Mevrouw de voorzitter.

“Een goede schipper, die zeilt bij elke wind.” Dat gezegde duidt op de kwaliteit van de schipper maar ook op de kracht en richting van de wind . En soms is die wind niet gunstig.  Het “zeilen” als broodwinning was vroeger dan ook niet makkelijk , om te eten, moest men altijd varen, ongeacht tegenslag of slecht weer.

Die parallel trekken we ook met de Zeeuwse economie. Er is nu zeker sprake van tegenwind en soms ook van averij, waarbij we recent de faillissementen van Zalco en Thermphos en de ontslagen bij Neckerman in korte tijd voorbij zagen komen.

Voor die mensen die het direct treft,  zeer dramatisch. Onze fractie leeft intens mee met diegenen die het overkomt  en wensen hun veel sterkte toe voor de komende tijd.  Maar voor zover de geschiedenis ons leert gaan Zeeuwen nooit snel bij de pakken neerzitten. En dat dwingt ons als Provinciaal bestuur zeker ook niet te doen.

Veel ondernemingen doen het goed in Zeeland, ondanks de recessie. Ook in de toekomst, zo is de verwachting,  zullen ze veel Zeeuwse werkgelegenheid creëren. Zeeland heeft binnen Europa nog steeds veel aantrekkingskracht, wat niet wegneemt,  dat het Provinciaal en landelijk voor ondernemers en bestuurders spannend is …

Nu, komt het er op aan,  of ze de kwalificatie “goede schipper” verdienen. .. 

Makkelijke oplossingen voor de  Zeeuwse economie zijn er niet , dat is duidelijk. Maar met goede stuurmanskunst is veel mogelijk.

Onze fractie plaatst daarom toch een kanttekening bij het beeld van de Zeeuwse economie dat de laatste maanden journalistiek geschetst wordt.  Een meer nauwkeurige fact-check en betere onderzoekjournalistiek zou de media niet misstaan, gezien ook weer de recente commotie rondom een vermeend  radioactiviteit- en afvalprobleem van Thermphos.  Zo dramatisch slecht als zaken soms  worden voorgesteld,  is het in Zeeland zeker niet.

De Zeeuwse arbeidsmarkt wordt net als overal elders bepaald door vraag en aanbod. Afvloeiingsregelingen zoals bijvoorbeeld de Nar, zijn vrijwillige overeenkomsten en mogen niet op een hoop worden geveegd met een situatie zoals die van de werknemers bij Thermphos, alsof de Zeeuwse arbeidsmarkt overstroomd zou worden met werkzoekenden.  Afvloeiingsregelingen scheppen in principe ruimte op het geheel van de arbeidsmarkt . En natuurlijk kan het nooit de bedoeling zijn, dat dezelfde mensen via de achterdeur opnieuw worden ingehuurd. Daar moeten volgens onze fractie eerst andere Zeeuwse werkzoekenden een kans krijgen. Wij gaan ervan uit dat het college bereid is om dit principe ook tot algemeen beleid te maken? Maar zouden daar graag nog een toezegging van het college over horen.

De fractie van de ChristenUnie is blij met het voorstel van de economische agenda. Het sluit goed aan bij het landelijk Topsectoren beleid van het Kabinet.

Onze waardering  voor het ambtelijk apparaat wat met de realisatie van deze  agenda erin is geslaagd “out of de box” te denken in het belang van de  Zeeuwse economie.

Voor ons is de kern, dat deze agenda voorziet om vanaf heden tot en met 2015 samen met het bedrijfsleven tenminste circa 33 miljoen in de Zeeuwse economie te investeren,  dit zo is het streven nog vermeerderd met eventuele  Europese gelden. De Provincie zal,  als alle business cases  van de grond komen 16,5 miljoen investeren. Dat geld verdelen we over vijf sectoren die voor de  Zeeuwse economie belangrijk zijn.

Een goed plan, passend bij een goede navigatie. Voor ons blijft wel de manier van controle en bijsturen heel belangrijk. Het verleden heeft geleerd dat overheidsbemoeienis met ondernemerschap zelden goed uitpakte.

Ook de Utopische beloften,  zoals gedaan rondom het  voetbal museum, en het feit dat dit na drie jaar weer in de uitverkoop staat, is niet iets waar de  Zeeuwse samenleving op zit te wachten.

Uitsluitend duurzame samenwerking gekoppeld aan een langdurige verbinding met de provincie zijn wat ons betreft initiatieven die in de Business-cases kansen moeten krijgen .

Nog steeds worstelen we met de controleerbaarheid van de te besteden gelden binnen de economische agenda.  De gedeputeerde heeft nu schoorvoetend toegegeven, de business cases  en financiële onderbouwing, eerst aan de Staten ter goedkeuring te gaan voorleggen. Wij zien daarop echter geen uitzonderingen en hij nog wel . Graag willen we opnieuw van de gedeputeerde op dit punt een harde toezegging vragen.

Als randvoorwaarde voor een krachtige Zeeuwse economie is wel een goede ICT infrastructuur. Glasvezel maar ook verder digitaal gebruik van bestaande koperverbindingen zijn voor economische ontwikkling van levensbelang. Bij onze fractie bestaat de indruk dat door jarenlange afwezigheid van een gezonde concurrentie en de huidige lastige situatie van Delta, als monopolist in onze regio, op dit gebied een grote achterstand is opgelopen. Er zijn regio’s en bedrijventerreinen in Zeeland aan wie geen passend en marktconform aanbod voor internet en telefonie kan worden geboden. Dat is economisch  remmend en moet  snel worden aangepakt. Met het CDA dienen we daarom een motie in om daar snel een verbeteringsslag te maken.

Voorzitter tot slot:

Straks hebben we het over het inpassingplan voor de marinierskazerne in Vlissingen. Voor de realisatie van het plan staat geen tijdpad. Toch kunnen we niet genoeg benadrukken dat de impuls voor de provincie Zeeland voor de snelle realisatie van 1900 nieuwe werkplekken door die Kazerne,  beter morgen dan volgend jaar kan plaatsvinden. Juist omdat we het hier over een grote impuls hebben voor de Zeeuwse werkgelegenheid en economie is het belangrijk zowel in het overleg met defensie als in financiële zin prioriteiten te stellen. We stellen daarom ook voor,  met ondernemers voorrang te geven aan de realisatie, van  aan de kazerne gerelateerde business cases.

Zoals het advies van Ser-Zeeland  ook over de economische agenda schrijft, Zeeland kan de beperkte middelen maar 1 keer uitgeven. Het is dus belangrijk de juiste keuzes te maken.

We wensen het college en ambtelijk apparaat veel succes met de uitvoering van de economische agenda en wachten met belangstelling de eerste business cases af.   Wij kunnen met het voorstel instemmen.

Dank u 

« Terug

Reacties op 'Economische Agenda'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.