Snelle omleidingsroute Vlaketunnel volgens GS en Rijkswaterstaat niet mogelijk.

donderdag 25 oktober 2012 17:25

Onlangs stelde Statenlid Paul Colijn artikel 44 vragen aan Gedeputeerde Staten over omleidingsmogelijkheden bij calamiteiten in en rondom de Vlaketunnel waarin hij refereerde naar een mogelijkheid om het verkeer door één tunnelbuis te leiden. Inmiddels heeft Gedeputeerde Staten een antwoord gegeven op de gestelde vragen. Die kunt u hier lezen.

1. Welke stappen wil Gedeputeerde Staten op korte termijn zetten om te zorgen voor een omleidingsmogelijkheid door één tunnelbuis van de Vlaketunnel die binnen 1,5 uur gerealiseerd kan worden?

Antwoord:
Wij hebben ter beantwoording van deze vraag overleg gehad met Rijkswaterstaat.
Belangrijkste conclusie (van Rijkswaterstaat) is:
Een omleidings-mogelijkheid binnen 1,5 uur, waarbij het verkeer door één tunnelbuis gaat is niet mogelijk en in de meeste gevallen ook niet toegestaan.
Niet mogelijk omdat de fysieke- en verkeersmaatregelen die genomen moeten worden voor tweerichting verkeer door één tunnelbuis een voorbereidingstijd vergen van minimaal 24 uur. Te denken valt aan het verwijderen van de midden vangrail, het aanbrengen van belijning en het plaatsen van een barrier over het traject waar het tegengesteld verkeer werd ingesteld. Voor kortdurende calamiteiten is dit dus niet aan de orde.
In principe is in Nederland tweerichtingsverkeer in een wegtunnelbuis niet toegestaan. Dit is geregeld in het bouwbesluit 2012 artikel 6.45. Afwijking hiervan is alleen toegestaan in zeer bijzondere omstandigheden en met het treffen van aanvullende veiligheidsvoorzieningen.
Tweerichting verkeer door één tunnelbuis is geen doel op zich, maar een middel om de doorstroming en de bereikbaarheid te garanderen. Via incidentmanagement wordt getracht de calamiteit zo snel mogelijk op te heffen. Daarnaast wordt via verkeersmanagement het verkeer door middel van tekstborden langs de weg zo snel mogelijk via alternatieve (uitwijk)routes geleid. In het geval van de Vlaketunnel is dat de N289. De provincie zal in samenspraak met Rijkswaterstaat bezien of er voor vlotte doorstroming over de uitwijkroute optimalisaties mogelijk zijn.

2. Op welke termijn verwacht Gedeputeerde Staten inzicht te hebben in de eventuele kosten die een dergelijke aanpassing van de verkeerssituatie met zich meebrengt?

Antwoord:
Deze vraag is gelet op de beantwoording bij vraag één niet langer relevant. 

« Terug

Reacties op 'Snelle omleidingsroute Vlaketunnel volgens GS en Rijkswaterstaat niet mogelijk.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.