Statenvoorstel Energie & Klimaat

energielabelmaandag 01 oktober 2012 11:49

Tijdens de Statenvergadering van 28-9-'12 j.l. is het Statenvoorstel Energie & Klimaat vastgesteld. In dit kadervoorstel schetst Gedeputeerde Staten drie opties voor mogelijk beleid op het gebied van Energie en Klimaat voor 2013 t/m 2016. GS stelt hierbij voor om het tweede scenario 'Stuwend Zeeland' te kiezen en dit is een keuze waar de ChristenUnie mee in kan stemmen. Zodoende heeft de ChristenUnie dan ook haar steun gegeven aan deze kadernotitie zodat Gedeputeerde Staten tot beleid kan gaan komen op het gebied van Energie & Klimaat. Hier leest u de bijdrage die Paul Colijn namens de CU heeft gehouden en vindt u de betreffende kadernotitie.

"Mevrouw de voorzitter,

Vanuit de beginselen van de ChristenUnie weet u dat de zorg voor de schepping en het milieu als een rode draad door onze opvattingen loopt. Daarom vinden we het volgende belangrijk bij de uitwerking van het beleid: 
Wij zijn van mening dat, gezien de technologische mogelijkheden en in samenhang met de geografische aspecten in Zeeland,  warmtekrachtkoppeling en zonenergie in samenhang met windmolenparken ( relatief kort voor de Zeeuwse kust) als ontwikkelingskansen de beste mogelijkheden bieden voor de toekomst. 
Particulieren kunnen door gebruik van eigen grondwarmte en energie, komen tot een effectieve en betrouwbare teruglevering aan de stroomproducent. Interessant is om te weten wat de potentie van de Zeeuwse klei op dit gebied is, en wat dit bij actieve exploitatie en elektronische verrekening voor Delta in de toekomst kan betekenen. Graag zouden we deze vraagstelling in de uitwerking van scenario 2 van de energie en klimaatnota ook uitgewerkt zien en we vragen van de gedeputeerde hierover ook een uitspraak.

Met de keuze voor scenario twee kunnen we met deze kadernotitie instemmen.

Deze kadernotitie moet richting gaan geven aan het beleid op het gebied van energie en klimaat tot en met 2016. Opvallend is dat in deze nota,  nu al nadrukkelijk wordt gekeken naar de rol die het bedrijf Delta kan vervullen. Wij houden hierbij de nodige reserves. Er moet o.i geen overdreven verwevenheid ontstaan met de rol van een overheid die op het beleidsgebied van energie en klimaat regelgevend en trendsettend moet zijn en anderzijds de economische doelstellingen van een onderneming zoals Delta. Om het maar heel duidelijk neer te zetten, de provincie moet niet via Delta proberen ook haar eigen milieudoelstellingen te realiseren. Onder verwijzing naar argumentatie in het PCO pre-advies over deze nota, pleiten we voor een zeer duidelijke en zelfstandige rol van de provincie bij dit onderwerp."

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Kadernotitie Energie & Klimaat3,9 MBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Statenvoorstel Energie & Klimaat'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.