Interpellatiedebat over de 57+ regeling
Enige tijd geleden kwam groots in het Zeeuwse nieuws dat ambtenaren werkzaam bij de Provincie Zeeland kunnen stoppen met werken vanaf hun 57e levensjaar om vervolgens maandelijks nog 70% van hun laatstverdiende salaris te ontvangen. Veel verontwaardiging onder de inwoners van Zeeland was het gevolg. Veel onbegrip ook over hoe men een dergelijke regeling kon introduceren nu de meeste mensen juist langer moeten gaan werken. Opvallend was ook dat ook de leden van de Provinciale Staten dit nieuws via de pers moesten vernemen.
Op 9 maart j.l. hebben de Gedeputeerde Staten een informatiebijeenkomst voor Provinciale Staten georganiseerd waarin zij de keuze voor deze regeling hebben toegelicht en hebben afgezet tegen de andere opties die er waren. Uit deze uitleg bleek wel dat de 57+ regeling, gezien de juridische haken en ogen, de beste oplossing voor de reorganisatie voor de Provincie was. Verder moet de keuze voor een regeling ook bij Gedeputeerde Staten worden gelaten, omdat personeelsbeleid nu eenmaal een bevoegdheid is van de Gedeputeerden. De slechte informatievoorziening bleef echter wringen.
Vier coalitiepartijen (te weten SP, GL, D66 en PvZ) hebben naar aanleiding van deze bijeenkomst juridisch advies gevraagd aan een Staatrechtgeleerde. De Statenfractie kon zich deels in dit advies vinden, maar zag in het advies ook een punt van kritiek op de Staten zelf: namelijk dat de begroting te ruim is opgezet, waardoor Gedeputeerde Staten relatief veel ruimte krijgen om te opereren. Het is daardoor moeilijk om een juridische spanning te construeren, omdat Gedeputeerde Staten (wanneer zij met de regeling binnen de begroting blijft) niet in strijd handelt met voorwaarden of clausules uit de begroting. Wanneer Gedeputeerde Staten echter wel buiten de begroting zouden moeten treden zou PS voor een voldongen feit zjn gesteld. Zij zouden dan een Statenbesluit moeten nemen waarbij zij feitelijk geen andere keus zouden hebben dan instemmen met de wijziging in de begroting.
In de Statenvergadering van 20 april 2012 kwam de 57+ regeling ter sprake in een interpellatiedebat dat was aangevraagd door de zojuist genoemde coalitiepartijen. Een punt van kritiek dat door alle aanwezige fracties werd gedeeld was de informatievoorziening. De ChristenUnie maakt zich werkelijk zorgen over de omgang met Provinciale Staten door Gedeputeerde Staten en is van mening dat er in het afgelopen jaar een patroon is ontstaan waarin men keer op keer te weinig informatie geeft en ook de Staten op een laat tijdstip pas van informatie voorziet. Het was mogelijk geweest om de Staten in een eerder stadium vertrouwelijk te informeren. Met name het feit dat de regeling ook Provinciale Staten via de pers moest bereiken werd door een ieder ervaren als een niet koninklijke weg. De Statenfractie heeft dit punt zeer duidelijk neergelegd in dit debat en hoopt op een werkelijke verandering. De fractie heeft tegen de motie van wantrouwen gestemd die de vier oppositiepartijen hadden ingediend, omdat het vertrouwen in het College nog wel aanwezig is.
In de bijlage kunt u de bijdrage van fractievoorzitter Arjan Beekman lezen die hij tijdens de Statenvergadering heeft voorgedragen.
Titel | Bestandsgrootte | MIME-type | ||
---|---|---|---|---|
Bijdrage interpellatiedebat 57+ regeling | 199,5 kB | application/pdf |
Reacties op 'Interpellatiedebat over de 57+ regeling'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.