Debat Kadernota cultuur: de bijdrage van Arjan Beekman

Art babesmaandag 12 maart 2012 10:07

Tijdens de Statenvergadering van 9 maart j.l. is er in de Provinciale Staten gesproken over de kadernota provinciaal cultuurbeleid. Hier kunt u de bijdrage van fractievoorzitter en woordvoerder cultuur Arjan Beekman lezen.
Het plaatje dat hoort bij dit artikel is de poster waar in punt 5 van de bijdrage op wordt gedoeld. Wellicht hebt u hier al iets over gehoord via de media. Als ChristenUnie vinden wij het belangrijk respectvol met vrouwen om te gaan. Dat een dergelijke cultuuruiting door de provincie gesubsideerd wordt vindt de Statenfractie dan ook moeilijk te begrijpen.

Cultuur betekent oorspronkelijk ‘een stuk zaairijp gemaakte grond’.  

Ik vind dat wel een mooie metafoor, als we spreken over een kadernotitie cultuurbeleid. Want is dat nu niet juist de taak van de provincie. Om als het ware de grond zaai rijp te maken. Zodat anderen kunnen zaaien, en daaruit mooie gewassen ontstaan waarover we ons met elkaar over mogen verwonderen.

Nu heb ik niet veel verstand van tuinieren, (dat is meer iets voor mijn broer) maar ik wilde deze metafoor toch maar een paar beelden wil ik toch graag uitwerken.

Nu is de culturele tuin van Zeeland is niet kaal. Integendeel zelfs. Er zijn planten die het hele jaar door bloeien zoals het Zeeuws Museum. Planten die je elk jaar weer even terug ziet komen zoals het nazomerfestival.  Een enkele eendagsbloeier zoals het festival op de brouwerdam en natuurlijk heb je ook die eeuwenoude planten die extra aandacht nodig hebben bij het groeien van de jaren. Die aandacht wordt dan weer gegeven door Cultureel Erfgoed Zeeland.

Elke vier jaar komt de tuinarchitect eens kijken hoe het met de tuin erbij ligt. Moet het zo blijven of moet er wat gesnoeid worden of juist aangeplant? Daar is nu het moment voor. En ik zou graag een vijftal tuintips aan de hand willen doen die de fractie van de ChristenUnie erg belangrijk vindt bij het nieuwe ontwerp.

  1. Het lijkt erop dat de Zeeuwse tuin vooral gaat bestaan uit  planten die slechts korte tijd bloeien maar dan wel heel veel voedsel vragen. Dat put de grond uit en neemt het noodzakelijke voedsel van de kleine plantjes weg die nog tot ontwikkeling moeten komen. Daarmee doel ik op de festivals die steeds groter worden, maar van het oorspronkelijke doel namelijk een boost geven aan de amateurkunst in Zeeland, afgeraakt zijn. Neem het nazomerfestival, begonnen om de brug te slaan tussen amateurtoneel en professioneel toneel. Intussen uitgegroeid tot een groot festival van haast uitsluitend professionals. Wat de fractie van de ChristenUnie betreft hoeft het niet steeds groter en grootser maar moet er ook ruimte blijven voor nieuwe initiatieven.
  2. Veel mensen komen de Zeeuwse Culturele tuin ook vooral bezoekers vanwege de eeuwenoude planten. Wees daar zuinig op.  Pas op dat je het weinige voedsel wat sommige van die planten vragen niet wegneemt om later grote scheuten Pokon erbij te moeten doen om alsnog deze planten te redden.  Daarmee doel ik op de waarde van het culturele erfgoed. Met hele bescheiden bijdrages worden deze nu door veel vrijwilligers in stand gehouden. Juist het wegvallen hiervan kan ervoor zorgen dat de staat van de erfgoed snel achteruit gaat waardoor later kostbare restauraties nodig zijn.
  3. Heb oog voor de kleine mooie plantjes die ontstaan, en zorg dat die ook kunnen wortelen. Daarmee doel ik op nieuwe initiatieven die juist vanuit de amateurkunstontstaan. Geef daar ruimte voor.
  4. Schroom ook niet te snoeien. Als er meerdere planten staan die dezelfde bloemen geven dan mag daar best eens in gesnoeid worden. Samenwerking van instellingen die zich
    op hetzelfde terrein begeven mag best afgedwongen worden om ook ruimte te laten voor andere uitingsvormen.
  5. Verwijder smerig onkruid dat de fraaie tuin ontsiert. Concreet kreeg ik een zeer smakeloze uitnodiging  van de cultuurwerf voor de tentoonstelling ART Babes.  Door een gerenommeerd kunsttijdschrift zelfs uitgeroepen tot  minst te waarderen kunstwerk.  Zulke rommel moet je niet in je tuin willen hebben.

Tot slot mevrouw de voorzitter, hou oog voor het Zeeuwse knoopje. Het is toch prachtig als de Zeeuwse culturele tuin een eigen identiteit heeft.  Zodat vele tuinliefhebbers kunnen genieten maar ook merken, dit is toch echt duidelijk Zeeuws.

 

« Terug

Reacties op 'Debat Kadernota cultuur: de bijdrage van Arjan Beekman'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.