Zeeland maakt zich zorgen over de kwaliteit van het ROC onderwijs

ROCdonderdag 02 februari 2012 06:05

De Statenfractie van de ChristenUnie in Zeeland heeft een enquête gehouden om de meningen van het Zeeuwse volk te peilen over de fusie van ROC Zeeland en ROC Westerschelde. 419 mensen hebben gereageerd en hun mening kenbaar gemaakt. De ChristenUnie-fractie neemt deze verschillende invalshoeken mee in hun beraadslaging over dit onderwerp.

De belangrijkste conclusie is dat er grote zorgen bestaan over de kwaliteit van het ROC onderwijs. Aangegeven wordt dat juist in deze tijd met economische recessie en een afname van het aantal leerlingen meer aandacht naar de studenten en de kwaliteit van het onderwijs moet gaan.
Opvallend is ook dat de discussie over de fusie voor velen feitelijk verder gaat dan alleen de verplaatsing van het hoofdkantoor. Veel Zeeuws-Vlamingen pleiten voor werkgelegenheid in hun deel van de provincie, en dus plaatsing van het hoofdkantoor. Sommigen vrezen dat "Middelburg" anders nog meer het middelpunt van de provincie wordt, en de kansen voor Zeeuws Vlaanderen verder worden verkleind. Anderen geven aan dit standpunt wel te begrijpen, maar de met de verhuizing te maken kosten onverantwoord te vinden.

Betrokkenheid
De enquête levert vooral veel reacties op van personeelsleden van de ROC’s (41% procent), maar de grootste groep deelnemers is niet direct betrokken bij het ROC (45%) wat aangeeft dat de zaak erg leeft onder de Zeeuwse bevolking. Van de direct betrokkenen (55%) (personeel, studenten en hun ouders) is het merendeel betrokken bij het ROC Zeeland, en een klein deel (12%) bij het ROC Westerschelde.

Mening over de Fusie
57% van de deelnemers heeft er geen vertrouwen in dat de fusie gaat zorgen voor een betere kwaliteit van het onderwijs. De overige 43% gelooft wel dat de fusie een goede uitwerking zal hebben op het onderwijs en de kwaliteit ervan. Ook wordt gehoopt dat door de fusie meer opleidingen beschikbaar blijven in Zeeland.

Hoofdkantoor
71% van alle respondenten is van mening dat verplaatsing van het hoofdkantoor naar Terneuzen geen goed plan is. Uit geplaatste opmerkingen blijkt dat men weinig ziet in het dagelijks verplaatsen van personeel naar Terneuzen en de kosten die hiermee samenhangen.

Overheidsgeld
63% van de respondenten ziet het niet als taak van Provincie en gemeenten om geld in de kwaliteit van het Zeeuwse onderwijs te stoppen, slechts 37% vindt een financiële bijdrage van deze partijen wel van belang. Relatief weinig mensen zijn van mening dat dit geld besteed zou moeten worden aan het nieuwe hoofdkantoor, een regeling voor reiskostenvergoeding of een verhuisregeling.
Als de provincie toch kiest om geld vrij te maken voor het nieuw gevormde ROC moet dat worden besteed aan de kwaliteit van het onderwijs (65%). Daarnaast blijft een kleine 20% van mening dat de provincie helemaal geen bijdrage moet leveren aan het ROC.

De Statenfractie van de ChristenUnie laat bij de bepaling van haar standpunt de uitslag van deze enquête zeer bepalend zijn. Vooralsnog is er nog geen concreet voorstel van het college van Gedeputeerde Staten voor steun aan het ROC in welke vorm dan ook. De fractie wacht dat eventuele voorstel af en zal bij die gelegenheid reageren.

De Statenfractie is blij met de grote respons van het Zeeuwse publiek en bedanken iedereen die heeft gereageerd.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Resultaten enquete ROC204,4 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Zeeland maakt zich zorgen over de kwaliteit van het ROC onderwijs'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.