Reactie ChristenUnie op het Collegeprogramma
Met belangstelling heeft de fractie van de ChristenUnie de plannen van het verse College gelezen. We zijn blij dat er in z'n korte tijd een nieuw College is gevormd en feliciteren de formateur en de informateur met dit resultaat. Een heel aantal keuzes kunnen we volgen, en we zullen deze voornemens dan ook steunen.
Toch hadden we graag gezien dat het nieuwe College op een aantal punten wat concreter en creatiever was geweest. Op een groot aantal onderdelen staan voornemens omschreven in wollig taalgebruik en dat geeft onduidelijkheid. De manier van uitwerken is dan ook cruciaal voor onze fractie of we deze voornemens al dan niet zullen steunen.
De ChristenUnie laat zich in haar handelen leiden door het woord van God ons gegeven in de Bijbel. Een Christelijke visie, ook al eeuwenlang verankerd in ons Volkslied en de cultuur van Nederland. In onze visie hebben we de taak gekregen om de schepping te bewerken en erover te waken. Daarin staan de twee elementen die soms zo strijdig met elkaar lijkten te zijn. De afweging hoe sterk de economische groei van Zeeland mag zijn gaat altijd gezamenlijk op met de vraag: Hoe bewerk je de aarde, zonder haar uit te putten. En juist in de politiek is de verleiding groot om te kiezen voor gewin op de korte termijn, wat op de lange termijn verlies oplevert.
Het nieuwe College verwacht alle heil van de economische groei, na het lezen van dit programma zou je denken. Om het financieel welzijn en de welvaart draait enkel ons leven. Die keuze maken wij als ChristenUnie per definitie niet. Menselijk welbevinden is van meer zaken dan financiële zekerheid afhankelijk. Een fijne woonomgeving met voldoende faciliteiten om de leefbaarheid mogelijk te maken, goed onderwijs en goede gezondheidszorg zijn er enkele van.
ECONOMISCHE ONTWIKKELING
Maar laat duidelijk zijn, dàt er aandacht is voor ontwikkeling in Zeeland en ruimte gegeven wordt aan bedrijvigheid daar zijn we blij mee. En dat kan ook op onze steun rekenen. Maar wij vinden dat economische ontwikkelingen moeten passen bij de aard en schaal van Zeeland, en waar mogelijk een duurzaam karakter moeten hebben. Daarin past de ontwikkeling van de Kanaalzone en het inzetten op grensoverschrijdende samenwerking. Daarnaast kan de versterking van de recreatieve sector, en de ruimte die gegeven wordt aan de landbouw en de visserij op onze steun rekenen. Juist omdat deze sectoren een zo'n duidelijk Zeeuws karakter hebben. Dat de WCT nog steeds boven de markt blijft bungelen vinden wij echt een verkeerde keus. De ChristenUnie wil kiezen voor containerisatie binnen de bestaande havens en daar ruimte voor geven.
ENERGIEBELEID
De keuzes op het gebied van energiebeleid geven ons grote zorg.Enerzijds geeft het college aan dat een overgang naar duurzame brandstoffen noodzakelijk is, maar hoe dat dan concreet gaat gebeuren wordt niet vermeld. Geen idee is daarover in het programma vermeld. Graag zouden we op dit punt nog een toelichting ontvangen over wat het College nu precies voor ogen heeft. Het overgrote deel van deze paragraaf gaat over kernenergie. Slechts twee zinnetjes gaan over andere vormen van energieopwekking. Wat het College precies voorheeft met windenergie daar moeten we maar naar gissen om een voorbeeld te noemen.
DUALISME
We zijn blij dat het College ruimte wil geven aan dualisme. Ook het feit dat het Collega aangeeft dat dit best geld mag kosten vinden we een goede zaak. Gedurende de periode van formatie hebben we al op verschillende manieren aangegeven, dat dit naar de mening van de ChristenUnie van essentieel belang is om de daadkracht van Staten aanmerkelijk te verbeteren. Met verwondering nemen we nu echter wel kennis van het feit dat het college van GS zelf met voorstellen wil komen op dit gebied.
Dat is vreemd:
Dualisme is echt een zaak van de gehele Provinciale Staten. Voostellen voor aanpassingen zulen door alle fracties gesteund moeten worden. Dat draagvlak bereik je niet met alleen de coaltitepartijen. We blijven voorstander om binnen drie maanden een statenbrede werkgroep te benoemen die daarna binnen 6 maanden met voorstellen moet komen op dit gebied. Zou het College hierover haar mening nog eens willen geven?
GELIEERDE EN GESUBSIDIEERDE INSTELLINGEN.
Waar het gaat over subsidiëring van organisaties veronderstelt de fractie van de ChristenUnie een meten met twee maten. Enerzijds staat er dat het college af wil van situaties waarbij organisaties in stand worden gehouden met provinciale subsidies, dan gaat het vooral over milieuorganisaties. Terwijl anderzijds op cultureel gebied een heel aantal organisaties worden genoemd die in ieder geval al kunnen rekenen op provinciale subsidie. Waarom is hiervoor gekozen? De raad voor Cultuur is nog bezig met het maken van een advies? Wat heeft dit dan nog voor zin? Of heeft het College dit advies soms al?
Opvallend en zorgelijk is dat anderzijds organisaties als doel hebben om stem geven aan dat wat geen stem heeft en een belangrijke bijdrage leveren aan het provinciale beleid nogmaals flink gekort gaan worden. Onze fractie maakt daarin een andere keuze. We zijn daarom wel benieuwd naar de houding van de PvdA die in het verleden de waarde van natuurorganisaties wel degelijk van groot belang vond, maar nu kennelijk omwille van deelname aan het College "oude vrienden" laat vallen.
ZIEKENHUISZORG
Het College geeft aan dat men een visie op de Zeeuwse ziekenhuiszorg wil laten opstellen die voldoet aan de criteria van kwaliteit, toegankelijkheid en bereikbaarheid. Waarom heeft u hiervoor gekozen? Er is toch een duidelijke visie neergelegd. Deelt u deze niet meer? Eerder heeft de toenmalige (en toevallig ook de huidige) Gedeputeerde gezegd dat het vijf voor twaalf was en er nu echt iets moest gebeuren. Hoe verhoudt zich dat dan tot weer een nieuwe visie, en wat wilt u hiermee dan bereiken?
FINANCIEEN
Tot slot de financiën. We missen de financiële vertaling van het collegeprogramma. Juist van de VVD fractie hadden we een goede financiële vertaling van het collegeprogramma verwacht. Anderzijds is het wel bijzonder en zeer concreet dat de verhoging van de opcenten voor het verlagen van de tunneltarieven (een optie die door de SGP in het verleden ten stelligste werd verworpen) nu wel opgenomen is in het coalitieprogramma. Zijn de argumenten nu veranderd? Het is toch wel curieus dat alle Zeeuwen nu extra moeten gaan betalen om specifieke doelgroepen te compenseren.
De verregaande samenwerking tussen de bibliotheek en Scoop en een kritische blik op de provinciale organisatie waar het gaat om taken en bijbehorende formatie kunnen wij steunen. Al zal onze steun afhangen van de wijze waarop dit concreet gestalte krijgt.
We wensen het College veel wijsheid en Gods zegen toe voor de komende periode. Daarnaast spreken we de wens uit om met alle partijen in deze staten op een constructieve manier de Zeeuwse samenleving te dienen.
namens de fractie van de ChristenUnie,
Arjan Beekman
Reacties op 'Reactie ChristenUnie op het Collegeprogramma'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.