Fractie Christenunie stelt vragen over uitstoot Thermphos

vrijdag 09 april 2010 10:28

In de afgelopen week heeft de Provincie Zeeland toestemming verleend aan Thermphos voor de uitstoot van de stoffen koper, chroom, kwik, dioxine en ammoniak. Vanaf een bepaalde concentratie zijn verschillende van deze stoffen giftig. De ChristenUnie heeft een aantal vragen aan de Gedeputeerde Wiersma gesteld:

Wat is de wettelijke verplichting die de overheid heeft omtrent het bepalen en beschikbaar stellen van de waarden van de luchtkwaliteit? Hoe uitgebreid is het provinciale meetnet op dit moment? Is dit voldoende of bent u het met de dorpsraad van Nieuwdorp eens dat dit moet worden uitgebreid? Waarom wordt er gedoogd, terwijl nog niet bekend is wat de uitkomst van onderzoek is en dus nog niet bekend is welke schade het kan toebrengen aan de volksgezondheid? Over welke termijn wordt er gesproken voor het omlaag brengen van de waarden? Thermphos spreekt in de PZC namelijk over jaren! Wij hebben ook vragen over het verstrekken van de vergunning: Klopt het dat er in de verstrekte vergunning een lagere waarde staat vermeld dan er nu wordt uitgestoten?

De Raad van Staten heeft in 2009 de provincie al op de vingers getikt betreffende de vergunningverstrekking aan Thermphos. Hoe zit dat nu met deze tijdelijke vergunning? Kan die ook weer aangevochten worden bij de Raad van Staten? Het is de bedoeling dat er een permanente vergunning komt. Het gaat hierbij om een wijzigingsvergunning ingevolge de wet Milieubeheer. Wat houdt deze wijzigingsvergunning in en wat zijn daar de risico’s van?

En als laatste, maar zeker niet minder belangrijk; wat wordt er gedaan met de klachten die al langere tijd binnenkomen vanuit de omliggende kernen? En wat is de status van het actieplan dat zou worden opgesteld door Thermphos om geuroverlast en dergelijke aan te pakken? De ChristenUnie kan niet akkoord gaan met een systeem dat REDELIJK waterdicht is. Het moet gewoon sluitend zijn!

« Terug

Reacties op 'Fractie Christenunie stelt vragen over uitstoot Thermphos'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.