Rachel Blok over besluitvorming haalbaarheid WCT

wctvrijdag 13 november 2009 11:16

Ik citeer: ‘De groei van de containermarkt zal in de komende decennia minder sterk zijn dan in de afgelopen decennia. Dat leidt er toe dat in Vlissingen niet twee initiatieven naast elkaar ontwikkeld moeten worden, maar dat er voor één initiatief gekozen moet worden.’ Einde citaat. Dat wat we eigenlijk allemaal al wisten staat nu ook op papier. De keus moet gemaakt worden!

Het is belangrijk om te benadrukken waar we als staten voor staan en waarover we het in dit dossier met elkaar eens zijn. Een bepaalde mate van containerisatie is nodig om de Zeeuwse havens gezond te houden. Grote projecten kunnen de economie een impuls geven die het zo hard nodig heeft. De onduidelijkheid en onzekerheid waar we nu in zitten moet worden weg genomen.

De ChristenUnie heeft altijd ingezet op binnendijkse containeroverslag. De ChristenUnie wil kiezen voor een alternatief dat bij ons als provincie past. Een verandering in goederenstroom en vorm van vervoer? Prima! Een stukje extra inzet op de vraag naar containeroverslag? Prima! Maar zo’n initiatief zal wat ons betreft aan bepaalde randvoorwaarden moeten voldoen. De doorstroom op de achterlandverbindingen en de kwaliteit van de kenmerken die Zeeland zo mooi maken zullen gewaarborgd moeten worden. Zoals al meer is gezegd: Toeristen willen niet in de file staan tussen de vrachtwagens met containers terwijl ze op weg zijn door ons mooie landschap waar ze niets van zien. De werkgelegenheid die wordt gegenereerd moet passen bij het personeelaanbod en de toekomstige demografische ontwikkelingen. Wat hebben we aan honderden arbeidsplaatsen als we er in de toekomst geen mensen voor kunnen vinden? Daarnaast hecht de ChristenUnie aan de Westerschelde met haar unieke kenmerken die volgens ons behouden moeten worden.

Als provinciale overheid zijn we verantwoordelijk voor de keuzes die worden gemaakt. Daarbij moet het belang van onze provincie en haar burgers voorop staan. Het is aan ons om alle argumenten tegen elkaar af te wegen en niet eenzijdig te zijn.

Het is tijd dat de onzekerheid ten einde komt. De ChristenUnie stemt in met het ontwerp besluit in de hoop dat dit dossier, binnen korte tijd, tot een goed einde wordt gebracht.

« Terug

Reacties op 'Rachel Blok over besluitvorming haalbaarheid WCT'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.