Dick Visser over de provinciale begroting 2010

koninginnedag-smalvrijdag 13 november 2009 10:45

In voorbereiding op de Programmabegroting van 2010 kun je niet voorbij gaan aan de mindere welvaart van deze tijd. In deze overpeinzing kwam bij mij de herinnering boven van de jaren zeventig/tachtig. Tijdens mijn politieopleiding in 1974 kreeg ik de 1e maanden mijn salaris nog contant uitbetaald. Elke maand was dat weer meer dan de vorige maand. Dit bleef zo doorgaan tot het begin van de jaren tachtig. En naarmate je meer ging verdienen, kon je jezelf ook meer veroorloven.

Tot het moment dat in die tijd plotseling ook bezuinigingen noodzakelijk waren. Een bekend gegeven in die tijd was het kwartje van Kok. En elke maand zag je dat je maandsalaris iets minder werd. Het moment was aangebroken dat je je financiële zaken ging herberekenen en iets minder luxe kon leven. Abonnementen werden opgezegd en in de vakanties werd wat minder geld uitgegeven.

Op dit moment moeten we weer onze financiële zaken heroverwegen. Zowel privé als zakelijk en ook in de provinciale politiek. Hoewel de meeste banken uit het dal aan het opkrabbelen zijn en er weer gedacht wordt om leningen terug te betalen, is de recessie/mindere welvaart bij de bedrijven en de overheden nog niet ten einde. Ik denk zelfs dat zij nog aan het begin staan en er nog een zware tijd aan staat te komen. Het einde daarvan is nog niet in zicht. Naast de mindere welvaart zal er bij de provincie extra bezuinigd moeten gaan worden omdat het Rijk de provincies wil gaan korten. We zullen ons daarop moeten voorbereiden. Sommige bedrijven maken al weer winst door in het bedrijf zelf te onderzoeken waarop kan worden bezuinigd. Als ik de bedragen hoor dan schrik ik daar wel van. Ik vraag mij dan wel eens af hoe dat mogelijk is.

En ik stel de vraag: Kunnen wij dat bij de provincie ook??? Minder papier. Geen nietjes gebruiken of goedkopere diesel kopen?? En wat zou dat dan opleveren? Het kan allemaal bijdragen tot een redelijke bezuiniging, maar dat levert geen miljoenen op. We zullen dus ook andere drastischere maatregelen moeten nemen.

Onze fractie kon zich dan ook vinden in de uitkomsten van de voorjaarsconferentie. Vooral de terughoudendheid bij het aangaan van nieuwe structurele verplichtingen. Dus de hand op de knip houden.

Wat 2010 ons exact zal brengen is nog onduidelijk. Maar het is wel belangrijk om alvast rekening te houden met minder inkomsten. Wij zijn dan ook tevreden met het feit dat de begroting van 2010 sluitend is en voldoet aan de criteria van duurzaam financieel evenwicht. Dat betekent echter niet dat Gedeputeerde Staten geen nieuwe initiatieven kunnen ontwikkelen. Onze fractie denkt dan aan een intensieve samenwerking met de gemeenten. Daar zien wij nog wel volop mogelijkheden. Ik citeer dan uit de PZC van zaterdag 31 oktober 2009: De gedeputeerde ( van Waveren) voelt zich niet thuis bij de term ‘supergemeente’. Dat klopt wel, maar als Burgemeester van der Zaag in de PZC vertelt dat het Provinciebestuur veel harder moet ingrijpen en wethouder Suurmond van Vlissingen zegt dat iemand (provincie ) op de achtergrond moet sturen en daarmee bedoelt hij de Provincie dan liggen daar volgen mij voor Gedeputeerde Staten nog heel veel kansen. Gedeputeerde van Waveren vertelt in de zelfde PZC dat hij vanuit het stadsgewest een A4-tje vol resultaten heeft gekregen dan ben ik daar ook wel benieuwd naar. Zijn dat echt imponerende zaken of betreffen dat wettelijke verplichtingen??? Kan de Gedeputeerde enkele resultaten benoemen??

Het college zou volgens onze fractie in gesprek moeten gaan met de 13 gemeenten in Zeeland en naar elkaars kwaliteiten moeten kijken. De gemeenten zijn vaak te klein om alles zelfstandig aan te pakken, maar onder regie van Gedeputeerde Staten zullen zij de juiste keuzes moeten maken.

In de komende tijd zal voorkomen moeten worden dat gemeenten elkaar gaan aftroeven. Zij dienen elkaar juist aan te vullen. GS hebben daarvoor voldoende instrumenten om dat goed in gang te zetten. Dat zijn de komende jaren enorme uitdagingen. En wie weet waar dat toe leidt? Hebben we dan over 20 jaar 1 gemeente Zeeland met 400.000 inwoners???

Maar zover is het nog lang niet. Onze fractie vraagt aan GS om initiatieven te ondernemen en een goede en juiste bestuurlijke afweging te maken met alle gemeenten van Zeeland om in het kader van de bezuinigingen het voorzieningen niveau in Zeeland in stand te houden. Zoek dus naar een win-win situatie MET de gemeenten op voet van GELIJKWAARDIGHEID.

Verder nog eén enkele opmerking over de begroting: In het verleden hebben wij als Fractie aandacht gevraagd om bij alle provinciale wegen een vrij liggend fietspad te realiseren. Wij zijn tevreden met de doelstelling om in 2010 bij de provinciale 80 km wegen vrij liggende fietspaden gerealiseerd te hebben. Dit verhoogt de verkeersveiligheid van de fietsers en de bromfietsers. Met betrekking tot die verkeersveiligheid willen wij nog opmerken dat de doelstelling van 2008 dat er in 2020 geen vermijdbare ongevallen meer plaatsvinden niet realistisch was en is. Deze ambitie zal dus bijgesteld moeten worden. Elke dode in het verkeer is er één teveel, maar het is hetzelfde als bij rampen en overstromingen en zware ongevallen. De overheid kan daar ook niet de garantie geven dat zij door het nemen van allerlei maatregelen slachtoffers kunnen voorkomen. De menselijke factor blijft de zwakke schakel.

De prioriteiten in de Najaarsbegroting is binnen onze fractie met gemengde gevoelens ontvangen. De fractie heeft moeite met het grote bedrag dat wordt gereserveerd voor de twee wielerevenementen in de Provincie. Het gaat dan vooral over het subsidiëren van de professionele wielersport. Wij vinden het jammer dat de Tour de France op zondag de provincie doorkruist. Dat de Giro op maandag 10 mei 2010 in Middelburg aankomt en op 11 mei 2010 weer start daar hebben wij geen problemen mee. Maar dat voor één bepaalde sportgroep zo’n grote provinciale bijdrage wordt gereserveerd vinden wij erg hoog. Kan GS aangeven waar dit bedrag aan uitgegeven wordt?? Zijn dat evenementen of zijn dat dranghekken??? Of personeelskosten????

Dat er voor de organisatie van Koninginnedag 2010 in Wemeldinge en Middelburg een bedrag wordt gerealiseerd, vinden wij weer heel positief. Het feit dat Koningin Beatrix met haar familie deze plaatsen wilt bezoeken, stemt ons tot grote vreugde. Wij willen dan ook dat iedereen op die dag gratis met het openbaar vervoer in de gelegenheid wordt gesteld om naar die plaatsen te komen. Samen met de SGP dienen wij een motie in om dat voor iedere Zeeuw mogelijk te maken. Dus ook voor de inwoners vanuit Zeeuws Vlaanderen, die dan met het openbaar vervoer naar Middelburg en Wemeldinge kunnen komen. Onze fractie hoopt dat dit feest op een waardige manier mag verlopen, waarbij de openheid/toegankelijkheid mogelijk moet blijven.

Koninginnedag op 30 april 2010 en de aankomst van de Giro in Middelburg op 10 mei 2010 kan mogelijk nog een besparing opleveren door een aantal zaken voor beide evenementen samen te bundelen.

De begroting 2010 en de najaarsnota zijn degelijk en behoudend van opzet en dat is ook te begrijpen in deze tijden. Tot op heden mogen we echter dankbaar zijn dat we dit nog allemaal kunnen en mogen doen. We weten niet wat de toekomst gaat brengen, maar wij geloven niet in eigen kracht en wijsheid, maar in de kracht en wijsheid gegeven door onze Schepper. Mensen zijn afhankelijk van God en van de bijbelse wijsheid. Wij wensen het provincie bestuur die wijsheid toe bij de uitvoering van deze programmabegroting.

« Terug

Reacties op 'Dick Visser over de provinciale begroting 2010'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.