Werkbezoek Fractie aan Gemeente Reimerswaal

VlakeSequoiahof5woensdag 23 april 2008 09:30

Gedurende deze "regeringsperiode" in de Staten van Zeeland brengen de Statenleden geregeld een werkbezoek aan de verschillende Gemeentes in Zeeland. Zo was op 21 april de Gemeente Reimerswaal aan de beurt. De gemeente waar Statenlid Arjan Beekman is begonnen als gemeenteraadslid voor de Christenunie...
De laatste tijd is Reimerswaal natuurlijk vaak in het nieuws door de problematiek rondom de Mosselkweek. De Christenunie Statenleden wilden dan ook door dit bezoek hun sympathie betuigen aan de bevolking van de Gemeente Reimerswaal.
Er is uitgebreid gesproken over deze, voor Zeeland (en Nederland) zo belangrijke sector. Wat kan de Gemeente Reimerswaal zelf betekenen voor de mensen uit deze sector, maar ook: wat kunnen wij als Christenunie voor de mosselkwekers betekenen. De Burgemeester gaf aan zeer verheugd te zijn met de steunbetuiging van alle statenleden van de Provincie Zeeland.
Maar niet alleen de problemen rondom de mosselkweek kwamen ter sprake. Een grote zorg en punt van aandacht is voor de heer Huisman, burgemeester van Reimerswaal , zeer zeker de veiligheid van zijn inwoners en die van Zeeland. Zeeland is het 2e risicogebied van Nederland en als burgemeester van het "eindpunt van de A 58 van Zeeland", voelt de heer Huisman een grote verantwoordelijkheid op dit gebied. Hoe kunnen we nu samen de veiligheid van Zeeland waarborgen, en rampen voorkomen tijdens calamiteiten? Het was prettig te merken dat de Christenunie Statenleden en de burgemeester wat dit belangrijke punt betreft, samen op één lijn zaten.
Over de kassenbouw, de problematiek eromheen, maar ook zeker over de gunstige effecten op de Geemeente Reimerswaal, spreekt wethouder Sinke. Hij geeft aan dat de aanloopproblemen grotendeels opgelost zijn. Er wordt op een zeer positieve manier met elkaar overlegd en de gemeente geeft duidelijke richtlijnen, waar de ondernemers zich aan dienen te houden. De kassenbouw zorgt voor een werkgelegenheid van zo een 300 man, plus vele scholieren en een groot aantal personen afkomstig buiten de provincie. Dit heeft een ander probleem met zich meegebracht, namelijk de huisvesting van deze mensen. Het gaat de burgemeester aan zijn hart dat het met de veiligheid rondom de huisvesting van deze, vaak buitenlandse, werknemers, niet goed gesteld is. Dit is zeker een aandachtspunt en hij verzoekt met kracht de provincie hier een duidelijk provinciaal standpunt over in te nemen.
Het onderwerp WCT wordt in het kort aangehaald. Er is al zeer veel over gesproken. De Gemeente Reimerswaal zit er niet op te wachten dat de plannen doorgaan. Ook de Christenunie statenleden geven aan dat zij er de voordelen niet van inzien. De A 58 zal in geval van calamiteiten reeds een groot probleem vormen voor de veiligheid, komt hier nog meer vrachtverkeer voorbij dan zijn de gevolgen voor Zeeland moeilijk te overzien. Nogmaals duidt de burgemeester erop dat coördinatie in geval van een ramp de rol van de commissaris van de Koningin dient te zijn en dat burgemeesters niet naar een centraal punt moeten gaan, maar in hun eigen gemeente moeten blijven om vanuit die eigen gemeente alle hulp te coördineren.
Wethouder De Kunder Vraagt de Christenunie Statenleden om in het College van de Provincie de andere statenleden te overtuigen van de noodzaak voor subsidie voor het Zorgcentrum van de Gemeente Reimerswaal. De Gemeente trekt hier zelf 1,8 miljoen voor uit, eenzelfde bedrag aan subsidie van de Provincie is gewenst. De inwoners van Reimerswaal en degenen die zich vol enthousiasme inzetten voor dit Zorgcentrum, voelen zich regelmatig gefrustreerd, als de Provincie weer met nieuwe eisen komt. Waarom wordt er wel 20 miljoen voor een Scheldekwartier neergeteld en niet voor een zeer goed centrum waar iedereen in de Gemeente mee gebaat is? De kleinere gemeentes voelen zich soms achtergesteld bij de grote gemeentes zoals Vlissingen, Terneuzen of Middelburg...
De Christenunie Statenleden zullen hun best doen het College erop te wijzen hun best te doen om Gemeentes te stimuleren. Het provinciale bestuur denkt soms te lang over verschillende zaken en dit kan frustrerend werken voor de bevolking. Dit is de unanieme mening van de aanwezigen van de Gemeente Reimerswaal.
De heer Sinke wil de provincie vragen met de mensen mee te denken en geen dreigende toon aan te slaan, er moet een goed draagvlak voor ondernemers gecreëerd worden en de nieuwe wet Verevening moet rustig aan ingevoerd worden. Het is al een hele hulp dat er nu een goede handreiking beschikbaar is.
Over het bedrijventerrein Schorebrug zijn alle aanwezigen het eens. Niemand wil eigenlijk een stukje natuur kwijt, maar het biedt ook kansen voor de Gemeente. De Gemeente wil eerst de onderzoeksrapporten afwachten, maar ze staan niet afwijzend tegenover bedrijfsontwikkeling.
De Christenunie Statenleden kijken terug op een vruchtbare en gezellige ontmoeting met de burgemeester en gemeenteraadsleden van de Gemeente Reimerswaal.  Zij willen middels dit kleine artikel hun waardering uitspreken voor de bevlogenheid van Burgemeester Huisman en zijn wethouders voor de inwoners van hun Gemeente Reimerswaal en...  voor hun provincie Zeeland.

Dank voor de gastvrijheid!

« Terug

Reacties op ' Werkbezoek Fractie aan Gemeente Reimerswaal'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.