Werkbezoek van de vaste kamercommissie V&W en LNV aan Zeeland.

Werkbezoek 2e kamer 10 sept 2007 013maandag 10 september 2007 20:36

Op maandag 10 september 2007 heeft de vaste kamercommissie van verkeer en waterstaat, samen met de commissie voor landbouw, natuurbeheer en visserij een bezoek gebracht aan Zeeland. Dit bezoek stond in het teken van de voortgang van het natuurpakket Westerschelde en de behandeling van de scheldeverdragen. Namens de kamerfractie van de ChristenUnie was dhr Cramer aanwezig.

 Werkbezoek vaste kamercommissie

Op maandag 10 september 2007 bracht de Vaste Kamercommissie Verkeer en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een werkbezoek aan de Provincie Zeeland.

Dit bezoek stond in het teken van de voortang van het Natuurpakket Westerschelde en de aanstaande behandeling van de Scheldeverdragen in de 1e Kamer.
 
Zij werden om 10.15 hartelijk welkom geheten door de Commissaris van de Koningin Carla Peijs.
Zij stelde het zeer op prijs dat er 9 kamerleden vanuit Den Haag naar Middelburg waren gekomen om nog eens een keer uitleg te krijgen over de ontpolderingsproblematiek in Zeeland naar aanleiding van de Scheldeverdragen die enkele jaren geleden zijn ondertekend.
Gelijkertijd maakte zij dankbaar gebruik van de aanwezigheid van die kamerleden om hen te wijzen op de problematiek als 2e Risicogebied van Nederland. In Nederland. De verdeling van het geld daarvoor wordt gedaan aan de hand van het aantal inwoners en niet aan de hand van de risico’s. Verwijzend naar Prinsjesdag deze maand gaf zij aan dat er meer aandacht moet komen voor de veiligheidsregio van Zeeland.
 
Daarna kregen de belangengroeperingen de gelegenheid hun standpunt nog eens uiteen te zetten als voor- ent egenastander van de ontpoldering van 600 ha in de Westerschelde.
 
Om 12.00 uur was dit afgelopen en tijdens de lunch werd hierover een discussie gevoerd tussen de 2e kamerlden en Gedeputeerde Staten en leden van de Porvinciale Staten.
 
Om 13.30 uur vertrokken er 2 bussen richting de Hegwigepolder en de Prosperepolder in Zeeuws Vlaanderen.
 
Tijdens deze rit werden de 2e Kamerleden geconfronteerd met een file voor de burg van Sluiskil. Tijdens deze noodzakelijke stop hen met de neus op de feiten gedrukt dat dit toch wel een behoorlijk knelpunt is. We zullen op Prinsjedag zien wat zij ermee gedaan hebben.
 
Na een mooie rit door Oost Zeeuws-Vlaanderen werden we in de Hedwigepolder ontvangen door de eigenaar van de polder dhr. Kloet. Hier werd een korte uitleg gegeven hoe mooi de polder is en dat het toch heel jammer is dat goede landbouwgrond weer teruggegeven zou moeten worden aan de zee.
 
Na deze korte toespraak kreeg men de gelegenheid om op de dijk de omgeving te aanschouwen. Het schrille contrast tussen de mooie polders en slikken met aan de overzijde de havenontwikkelen van Antwerpen.
 
Door de voorzitter van de commissei Ruimte, Ecologie en water, dhr. T. van Oostenbrugge werd een dankwoord uitgesproken en werden de 2e Kamerleden weer teruggebracht naar Middelburg of naar de trein in Bergen op Zoom.
 
Tijdens de vragen werd door Ernst Cramer, 2e Kamerlid van de ChristenUnie, scherpe opmerkingen gemaakt, waarbij een eerder alternatief weer werd genoemd m.b.t. het land van Saeftinghe. Mogelijk dat dit de mogelijkheid biedt om ruimschoots aan de natuurcompensatie tegemoet te komen.
 
Nu is het woord aan de 2e Kamer. Wat zullen zij uiteindelijk beslissen omtrent de motie van van Staaij??
Foto 1 Ernst in gesprek met kamergenoot van de PvdA
Foto 2 Ernst legt alles vast voor zijn fractievorzitter
Foto 3 de Hedwigepolder
Foto 4 Ernst in gesprek met Omroep Zeeland Radio op de dijk van de Hedwigepolder
 
Dick Visser
Fractievoorzitter Statenfractie ChristenUnie Zeeland.

« Terug

Reacties op 'Werkbezoek van de vaste kamercommissie V&W en LNV aan Zeeland.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.