Interview met Frans Hamelink in PZC

frans H pzc2zaterdag 23 juni 2007 19:27

De Provinciale Zeeuwse Courant had een intervieuw met de toekomstig gedeputeerde Frans Hamelink. Lees het intervieuw hier.

Christen zijn betekent iets in de samenleving doen
De geplande reis in September naar dochter Lindi in Australie gaat door. Dat was de enige voorwaarde van echtgenote Lien om haar man Frans Hamelink af te staan aan de provinciale politiek. Ze staat achter zijn besluit om als gedeputeerde weer het volle arbeidsleven in te stappen. ,Ze weet dat hat ook voor haar gevolgen heeft. Ik zal veel meer weg zijn. Maar ze kent me wel een beetje, ze weet dat mijn hart toch bij besturen ligt."
En in Zeeland, met in het bijzonder Zeeuws-Vlaanderen. Daar is Hamelink (63) geboren en getogen, werkte hij 35 jaar in de sociale werkvoorziening, zat hij 18 jaar in de Terneuzense gemeenteraad voor hat Gereformeerd Politiek Verbond, is hij vanaf 2003 gezworene van het waterschap en sinds jaar en dag actief op allerlei andere maatschappelijke terreinen.
Met enthousiasme en gretigheid haalde de ChristenUnie eind april voor hat eerst een zetel in het dagelijks provinciebestuur binnen. Dat die naar de ervaren Jaap van Ginkel ging was geen enkel punt van discussie; hij kreeg zelfs de meeste stemmen.
Toen hij al na korte tijd op medisch advies opstapte, moest de CU snel op zoek naar een vervanger. Tot verrassing van velen, ook van hemzelf, is dat Hamelink geworden.
 
Wat beweegt iemand die na een lange loopbaan lekker met vroeg-pensioen is, om nog een hondenbaan als gedeputeerde te aanvaarden?
„Ik had nee kunnen zeggen. Er is toch wel een zeer indringend beroep op me gedaan door bet bestuur en de fractie van de ChristenUnie.
Ik heb een verantwoordelijkheid jegens de partij, omdat ik van harte achter de doelstellingen sta en dan zal ik niet gauw nee zeggen. Ik heb wel diep na moeten denken. Moet ik het wel doen? Ik heb altijd hard gewerkt en doe nog allerlei andere dingen. Maar voor mij speelt ook het gebruiken van je talenten mee."
 
Waarom bent u politiek gaan bedrijven en hoe is het gesteld met uw politieke ervaring?
,,Politiek bedrijven heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader was
actief in de kiesvereniging pan hat GPV, ik werd er al jong secretaris van. Nog in de tijd dat je de convocaties zelf overal in de bus stopte. Zelf behoor tot de gereformeerde kerk vrijgemaakt en er ligt zeker een link tussen mijn geloofsovertuiging en actief zijn in de politiek. Christen zijn is niet alleen iets voor binnenshuis, je moet er ook in de samenleving iets mee doen.
Naast de kiesvereniging heb ik in het provinciaal en landelijk bestuur gezeten en lang in de raad van Terneuzen.
Dat ik geen provinciale politieke ervaring heb is in eerste instantie een handicap. Alle lijnen die zijn uitgezet ken ik nog niet en hoe de verhoudingen liggen dat moet ik me eigen zien te maken. Het is lastig gelijk een positie in te nemen, dat zal enige tijd vergen. Ik hoop dat die tijd me gegund wordt. Er komt zoveel op je af, dat je je afvraagt: waar moet ik eigenlijk beginnen”
 
Bijvoorbeeld bij het onderzoek naar fusie van de twee Zeeuwse waterschappen.
Als hoofdingeland en nu gezworene in Zeeuws-Vlaanderen weet u van de hoed en de rand. Is dat een nadeel of een voordeel?
,Ik heb de discussies over een waterschap Zeeuws-Vlaanderen meegemaakt en ik was als dagelijks bestuurslid voor onderzoek naar een Zeeuws waterschap. De plussen en minnen op een rij zetten, want alleen maar roepen: groter is beter, daar ben ik geen voorstander van. Je moet wel kijken waar we naar toe moeten; het waterschap is geen doel op zich. Wat is het beste schaalniveau, hoe kun je dienstverlening en producten tegen zo laag mogelijke kosten leveren. Dat zal mijn benadering zijn. Het zal niet makkelijk zijn."
 
Zeeuws-Vlamingen zullen verwachten dat u ze altijd steunt. Hebben ze gelijk?
„Dat ik uit Zeeuws-Vlaanderen kom brengt een bepaalde betrokkenheid mee, maar ik moet het wel op Zeeuwse schaal beoordelen. Een gedeputeerde zit er voor de hele provincie. Als je naar eer en geweten met een goed voorstel komt, zal dat teleurstelling oproepen, maar toch ook bijval. Het zal niet altijd applaus in Zeeuws-Vlaanderen opleveren."
 
Natuur zit ook in uw beoogde portefeuille, waaronder het hoofdpijndossier natuurherstel Westerschelde. Hoe staat het met uw groene kennis en gevoelens over ontpolderen?
,Ik vind natuur heel belangrijk, het is een van de prachtige onderdelen van de Schepping, het verdiept ook de betekenis van de Schepper. Je moet er behoedzaam mee omgaan. Het is heel waardevol dat in het collegeprogramma gezocht wordt naar evenwicht in het sociale, ecologische en economische beleid. Het is een uitdaging dat evenwicht tot stand te brengen.
Ik geniet van de natuur, maar ben geen kenner. Ik trek er niet op uit om planten en beesten te kijken. Van bet landschap kan ik zeer genieten, dat is heel goed fietsend te doen. Een van de kenmerken en krachten van Zeeland is juist de natuur, de open structuur.
Het gebruik van landbouwgrond voor getijdennatuur - daar loop ik niet direct warm voor. Ik ken de Eendragtpolder goed, om die te gaan ontpolderen stuit me tegen de borst. Ik kan me de weerstand goed voorstellen. Het is de vraag hoeveel ruimte er is om zonder ontpolderen voor natuurherstel te zorgen. Ik heb daar absoluut nog geen beeld van."'
 
Uw voorman Van Ginkel had altijd duidelijke opvattingen, bijvoorbeeld over de overbodigheid van de Westerschelde Container Terminal. Hoe staat u daar tegenover?
„De lijn van Jaap van Ginkel sprak me zeer aan. Het is mijn bedoeling die zoveel mogelijk te volgen. De CU heeft voor de WCT altijd een zinvolle benadering gehad: wat zijn de plussen voor werkgelegenheid, wat zijn de nadelen voor de samenleving, wat zijn alternatieven."

« Terug

Reacties op 'Interview met Frans Hamelink in PZC'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.