Een dag vol nieuwe dingen.

Arjan Beekmanvrijdag 27 april 2007 23:57

Vandaag was voor ons als fractie een hele bijzondere dag. De dag van de beëdiging van Jaap als gedeputeerde en Rachel als diegene die Jaap zijn plaats zal innemen. Maar voor het zover was is er eerst nog flink wat water door de Schelde gestroomd.

Het begon met de interpellatie van GroenLinks over de manier van informatie verstrekken aan de statenleden. Het ging dan in het bijzonder over de haven omdat daar toch wel een aantal zaken niet goed zijn gegaan. Mevr van Dinteren deed dat heel keurig, zeker te weten dat het voor haar de eerste keer was om in de staten te spreken. Mevr Le Roy voelde zich echter flink in haar vlerk gepikt om het maar eens op z'n goed zeeuws te zeggen en ging behoorlijk tekeer. Een politicus onwaardig, want ik vind dat je geen mensen in het openbaar moet gaan zwart maken ook al hebben die mensen je het leven misschien goed zuur gemaakt dan nog.... Dat was voor de staten ook een verrassing dus dat debat duurde iets langer dan gepland.

Mevr Peijs mocht een lintje uit gaan reiken aan burgemeester Asselbergs zo heb ik begrepen, dus die moest nodig even weg. Zodoende werd het debat over het collegeprogramma verplaatst naar de middag. Toen dit van start ging was de toon gezet. Tjonge wat een zure toon, vooral bij de Pvda en de VVD. Wel begrijpelijk aan de ene kant, want het is voor hun natuurlijk een zware dobber. Aan de andere kant zou het debat toch gevoerd moeten worden op argumenten i.p.v. op sentimenten. De Pvda kwam met woorden als spruitjeslucht, zondagsheiliging was als dwingend juk opgelegd zou worden, 50 jaar terug in de tijd en al dat soort kwalificaties. Zwak vind ik dat! De VVD ging de vergadering nog eens nodeloos rekken door om hoofdelijke stemming te vragen over iets wat al lang duidelijk was. Daar kan ik me echt aan ergeren, dan is het zo'n poppenkast. Bovendien zat het publiek al uren te wachten op de beëdiging van een familielid of vriend. Maar goed eindelijk was het dan zover. De verkiezing van gedeputeerden was verrassend. Jaap kreeg maar liefst de steun van 8 leden uit de oppositie en Marten Wiersma van 1 oppositielid. De overige gedeputeerden worden vooralsnog alleen gesteund vanuit de coalitie.

Het is me vandaag wel duidelijk geworden dat er de komende tijd nog heel wat heftige discussies gevoerd zullen gaan worden. Daar verheug ik me ook op als die discussies dan ook echt over de inhoud gaan. Ik heb me wel voorgenomen om de volgende keer bij onnutte zaken als hoofdelijke stemming terwijl het al lang duidelijk is enz wel mijn mond open te doen om daar wat over te zeggen. Want dat soort zaken doet nu niet bepaald het respect voor de staten toenemen.

Als laatste wil ik even alle mensen uit onze achterban bedanken die de hele dag of een gedeelte van de dag op de publieke tribune gezeten hebben om de vreugde met ons mee te vieren. Het was voor hun een lange zit en ik heb er dan ook echt respect voor. Fijn dat jullie er waren het heeft ons echt goedgedaan en is enorm gewaardeerd.

Komende week hoop ik lekker een weekje te gaan zeilen op de zeeuwse wateren. Dus eventjes geen politiek dan. Ik wens u in ieder een mooie koninginnedag toe.

« Terug

Reacties op 'Een dag vol nieuwe dingen.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.