ChristenUnie in verkennende gesprekken voor coalitie.

poppelaarswoensdag 18 april 2007 15:55

Dhr Poppelaars van het CDA gaf het volgende bericht.

Formateur Poppelaars stopt coalitiebesprekingen met PvdA een VVD
 
Formateur Poppelaars heeft gisteravond om 21.00 uur de coalitieonderhandelingen met PvdA en VVD afgebroken. Het breekpunt in de onderhandelingen is de verdeling van kernportefeuilles. PvdA een VVD zijn gezamenlijk van mening dat met name CDA geen economische portefeuilles moet beheren. Hierop heeft de formateur de conclusie getrokken dan verdere besprekingen met PvdA en VVD geen zin hebben.
Vanmiddag starten verkennende gesprekken met SGP, Christen Unie en Groen Links. Morgen moet aan het eind van de middag duidelijk zijn of de formateur er nog in slaagt om op 27 april een coalitie en een nieuw coalitieprogramma te presenteren.
De formatiebesprekingen zijn  gestart op basis van een advies van informateur Verbree, de opdracht om te zoeken naar een coalitie die kon steunen op een zo groot mogelijke meerderheid binnen de staten: CDA, PvdA, VVD en SGP hebben samen 27 zetels. CDA, SGP, GL en CU hebben de kleinst mogelijke meerderheid van 20 zetels.
 
Op maandag 16 april hebben de collegeonderhandelaars van de brede coalitie nagenoeg een akkoord bereikt over de inhoudelijke koers van het nieuw te vormen college. Alleen de financiële paragraaf moest nog worden ingevuld. Sinds vrijdag heeft de formateur persoonlijke gesprekken gevoerd over een mogelijke portefeuilleverdeling. Op basis van deze gesprekken heeft de formateur gisteren een voorstel voor de portefeuilleverdeling gedaan. Hierover kon geen overeenstemming worden bereikt zodat de breuk onvermijdelijk werd.
Verdere informatie over de gewenste en voorgestelde portefeuilleverdeling is te vinden op zeeland.nl onder nieuws.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie in verkennende gesprekken voor coalitie.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.