ChristenUnie blij met nota jeugdbeleid.

jeugdzaterdag 17 februari 2007 22:13

Na 4 jaar, enkele weken voor de verkiezingen ligt er een actieplan, waar een integraal jeugdbeleidsplan was beloofd. De werkwijze is echter zo anders geweest en wat ons betreft beter dan tot nu toe, dat wij dat voor lief nemen. Lees hier de bijdrage van Jan van Oosten.

Jeugdbeleid
 
Eindelijk.
Na 4 jaar ligt het er dan. Nog niet een volledig uitgewerkt beleid, maar een werkplan.
Nu maar hopen, dat de volgende gedeputeerde dit ook leuk vindt.
We weten allemaal, dat voorkomen beter is dan genezen. Toch is er jarenlang te weinig aandacht geweest voor het voorkomen van problemen bij jongeren. Daarnaast was er veel aandacht voor probleemjongeren.
De vrije ruimte werd beknot door de omgeving: heilige koeien in de straat, toenemende intolerantie, verdwijnen van speelveldjes.
Het sociale gedrag liep een deuk op door een vrije opvoeding, waardoor discipline en het doorgeven van voor de samenleving gezonde normen en waarden verminderden.
De omgeving van ouders, familie, buren en onderwijzers vormen geen eenheid meer, maar staan in het gunstigste geval los van elkaar en spreken elkaar in het ongunstigste geval tegen.
In zo’n beperkte en onduidelijke omgeving moet je dan als jongere probleemloos proberen op te groeien. Dat valt om de drommel niet mee.
Werken aan een jeugdbeleid binnen de door de Staten gestelde kaders: ieder kind
-         kans op zo goed en volledig mogelijke ontwikkeling in sport, arbeid, cultuur en scholing
-         kans op een volwaardige deelname aan de samenleving op gebied van vrijwilligerswerk, woningmarkt en politieke betrokkenheid en medezeggenschap
-         een veilige leefomgeving
-         kan profiteren van een keten van zorgstructuren rond basisvoorzieningen
Hier is de gedeputeerde mee aan de slag gegaan. Hoe dat allemaal uit zou pakken en welke problemen daarmee aangepakt gingen worden was niet duidelijk.
De fractie van de ChristenUnie gaf u hierbij het voordeel van de twijfel. U beloofde met jeugd en iedereen die bij de jeugd betrokken is in gesprek te gaan, om dit handen en voeten te geven en dat hebt u gedaan.
Uw hele omgeving was dat niet gewend. De eerste aanzet tot een geheel andere aanpak, die zeer succesvol kan worden. Een gedeputeerde met een hart voor jongeren, wars van academische prietpraat. Uw inzet wordt door ons gewaardeerd.
Ter besluit ligt nu voor een plan met ruim 30 actiepunten op basis van de gevoerde gesprekken.
Een prachtig staaltje van luisteren naar de belanghebbenden.
Wat ons betreft gaat u hier op volle kracht mee door. Zorg ervoor, dat de deelnemers niet teleurgesteld worden.
Uitgangspunt is en blijft het met alle mogelijke middelen voorkomen, dat jongeren in de jeugdzorg terechtkomen. Wij zullen de voortgang bewaken aan de hand van de periodieke evaluatie die u ons hebt toegezegd.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie blij met nota jeugdbeleid.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.