Een unieke ervaring rijker: werkbezoek aan het Verdronken Land van Saeftinghe

LvS .jpegmaandag 26 augustus 2019 10:08

Onlangs bezochten Adrie Kodde en Lars Jacobusse het Verdronken Land van Saef-tinghe. Ze maakten kennis met een aantal vrijwillige gidsen en met de uitdagingen waar het gebied voor staat.

Wij geloven in de samenleving. Vrijwilligers zijn daarvan een onmisbaar onderdeel. Tijdens het werkbezoek maakten we kennis met een paar gidsen die actief zijn in het Verdronken Land van Saeftinghe. Saeftinghe heeft ruim 40 gidsen, die jaarlijks duizenden mensen een unieke ervaring rijker maken. Naast dat de de gidsen zelf mensen iets bieden, is het voor henzelf ook vaak een manier om betrokken en actief te blijven. Veel gidsen zijn de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd. 
Zeeland is grotendeels platteland, maar ook hier zijn we steeds meer vervreemd geraakt van de natuur. De gidsen van Saeftinghe nemen mensen mee terug de natuur in. Niemand komt daar vandaan zonder onder de modder te zitten. En belangrijker: het laat niemand onbewogen. Tekenend is wat één van de vrijwilligers aangeeft: “pubers beginnen meestal met een lang gezicht aan een excursie. Nadat de eerste onderuit is gegaan in de modder, komen ze los. We hebben al vaak gehoord dat Saeftinghe leuker is dan de Efteling.” Een collega-gids trekt de conclusie: “eigenlijk zou het voor alle Zeeuwse kinderen verplicht moeten zijn, om een keer hier op excursie te gaan”. Saeftinghe is zo oorspronkelijk en ‘wild’ dat we ons weer gaan realiseren hoe ver we van de natuur afstaan. Daarmee wordt deze ervaring alleen maar waardevoller. En daarom is het fantastisch dat de gidsen vrijwillig zoveel mensen deze ervaring willen geven. 

Zoals gezegd: voor de ChristenUnie zijn vrijwilligers een essentiële pijler van een samenleving, zoals die eruit zou moeten zien. Het geeft energie om te zien hoeveel enthousiaste mensen vrijwillig hun schouders onder Saeftinghe zetten. Om onze waardering uit te drukken en de vrijwilligers te bedanken, hebben we de gidsen een klein aardigheidje gegeven. 

« Terug

Reacties op 'Een unieke ervaring rijker: werkbezoek aan het Verdronken Land van Saeftinghe'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.