Zeeland in Stroomversnelling - Actieplan commissie Balkenende

Banner - rapport Balkenende(2)vrijdag 15 juli 2016 10:36

ChristenUnie Zeeland vindt dat zonder stimuleringsbeleid voor innovatief mkb, de arbeidsmarkt en investeringen het actieplan te weinig voor Zeeland brengt.

Vrijdag 16 september a.s. organiseren wij samen met SGP een bijeenkomst voor MKB Zeeland om samen verder te praten over het actieplan 'Zeeland in Stroomversneling' U kunt zich via onze deze link aanmelden.


De bijdrage van Jan Henk Verburg

‘Voorzitter,

 Een actieprogramma met vijf pijlers. Voor een belangrijk deel voortzetting van bestaand beleid. Daaraan moeten we vooral blijven werken en liefst met extra inzet en actiegerichtheid. Dat we daarbij niet al te zeer op concrete steun van het kabinet kunnen rekenen lijkt inmiddels ook duidelijk, getuige de teleurstellende brief.

 Ons viel op dat het midden- en kleinbedrijf op een enkeling na niet is betrokken bij het opstellen van het plan.  Daar vertoont het rapport een grote blinde vlek. En is de actie op die vijf pijlers nu de oplossing van het probleem? Wat ons betreft deels: het kan de verankering, de inbedding van bedrijven, versterken.

Als je de probleemanalyse goed beschouwt ligt het sluipende probleem bij de basis van onze regionale economie.  De SER wees daar in hun advies ook al op. De resultaten bij ongewijzigd beleid zijn dat de regio ‘leegloopt’ doordat slecht verankerde bedrijven hun vacatures voor - met name hoger opgeleiden -niet krijgen ingevuld. We missen nu eenmaal schaal. De eerste vertrekkers hebben we al gezien en de ontslagen bij Delta hakken er ook in.. Het verankeren en versterken van die basis is dus minstens even belangrijk! Immers juist het MKB kan flexibel inspelen op de snelle veranderingen en is in staat om nieuwe banen – op alle niveaus - te scheppen.

 De ChristenUnie wil daarbij inzetten op drie speerpunten – die nauw met elkaar samenhangen – en die ik straks zal toelichten:

1. generiek stimuleringsbeleid met belangrijke rol voor het innovatieve MKB

2. stimuleringsbeleid ten aanzien van de snel veranderende arbeidsmarkt

3. focus op matchen van ondernemen van ambities met financiering

1.  Stimuleren van bestaande MKB

Van het bedrijfsleven is zo’n 82%  van het personeel werkzaam bij het MKB. En dat aandeel groeit. Aansluiting van MKB op de pijlers is belangrijk en zeker ook op boven-Zeeuwse schaal. Maar ook MKB wat niet precies in een pijler past, vaak met een niche product, moeten we koesteren en dus faciliteren in aansluiting op hun behoeftes. In andere provincies is dit generieke beleid ook in opkomst.

De manier waarop is daarbij cruciaal: regie is uitermate belangrijk waarbij elke partij zijn eigen rol speelt. In plaats van dat er nu reactief bedrijven worden bediend gaat Zeeland eendrachtig ontwikkelingen aanjagen. Met de 20/80 regel voor ogen. Bijvoorbeeld te beginnen met Zeeuws MKB met groeiperspectief, zogenaamde ‘hidden champions’. En daarbij gebruik makend van  KPI's, smart doelstellingen. Niet om de gedeputeerde te kunnen afrekenen maar om de juiste doelen te blijven nastreven. En dan gaat het bijv. om het aandeel hoger opgeleiden. En om extra investeringen. Naast de top van het MKB valt ook te denken aan sectoren in ontwikkeling, bijv. wind op zee waarbij duizenden banen gaan ontstaan. Of daar waar verduurzaming van woningen hand in hand gaat met veel extra werkgelegenheid. En ook valt te denken aan het stimuleren van ondernemerschap en het structureel verbeteren van de overlevingsgraad van starters als beleidselementen van de geschetste aanpak.

Vraag: Deelt het college onze visie dat juist ook het bestaande MKB moet worden versterkt? Welke rol wilt u ondernemers daarin geven? En bent u bereid hierover met andere provincies te overleggen?

 Dan over uw nieuwe voorstel voor de uitdaging ‘Aantrekkelijk Zeeland: prettig wonen & werken’. Volgens ons is dat wel erg breed en weinig richtinggevend. Wij stellen een meer specifieke uitdaging voor:  ‘Economisch vitaal en ondernemend Zeeland’ met een smart actieprogramma? Wat vindt het College van die suggestie?

 2 . Sturen op vraag en aanbod van de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt verandert heel snel waardoor allerlei groepen als ouderen en mensen met een arbeidsbeperking aan de kant komen te staan. Werkloosheid onder jonge HBO’ers in Zeeland is laag omdat we die werkloosheid als het ware exporteren. Het tij keren vergt wat ons betreft een gebundelde aanpak met impact. Met elementen als sociaal ondernemen, Campus Zeeland, gerichte om- en bijscholingsprogramma’s en de grensoverschrijdende aanpak rond tekortberoepen. Maar ook kortere reistijden en intensievere interactie van studenten met het Zeeuwse bedrijfsleven.

Wederom enkele vragen: Deelt u onze visie dat er juist ook actief arbeidsmarktbeleid moet worden gevoerd? En dat er juist voor recent afgestudeerden die in Zeeland aan de slag willen extra inspanningen moeten worden geleverd?

3. Focus op matchen van ondernemen van ambities met financiering

Als ChristenUnie fractie hebben we een aantal Zeeuwse MKB bedrijven bezocht en financiering blijkt in veel gevallen de achilleshiel. Er is genoeg kapitaal beschikbaar maar vraag en aanbod zijn onvoldoende transparant. Plannen - die soms nog aanscherping nodig hebben - en geld vinden elkaar te weinig.

Er wordt gesteld dat er een Zeelandfonds van 100M€ nodig is om plannen te realiseren. Wij waren onder de indruk van de crowdfunding van ruim 10M€ voor het ziekenhuis. Zou die partij niet ook een belangrijke rol kunnen spelen in het bijeenbrengen van de middelen? Wat zijn de ideeën van het College om het Zeelandfonds te vullen?

Daar waar er subsidies of financiering moet worden gevonden voor MKB  is de rol van Zeeland naar onze mening niet zozeer het verzamelen van geld maar het opleveren van financieringsklare plannen. En het erbij vinden van bestaande financieringsbronnen.  Is het College het daarmee eens?

Wij wensen het College veel succes bij de uitwerking. Wat ons betreft een combinatie van actie op de pijlers mét een versterking van het huidige bedrijfsleven, arbeidsmarkt en financieringsklimaat. Alleen zo vliegen we het echte probleem optimaal aan. En beweegt onze economie soepel mee met de veranderende wereld en houden we deze krachtig en vitaal.

Dank u wel voorzitter.'

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Zeeland in stroomversnelling7,3 MBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Zeeland in Stroomversnelling - Actieplan commissie Balkenende'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.